Читај ми!

Startuje nova cena rada

Minimalna cena rada u Srbiji od danas je 20.010 dinara. Poslodavci tvrde da slede otpuštanja, jer nema novca za uvećanje minimalne plate.

Odlukom Socijalno-ekonomskog saveta u Srbiji, od danas važi nova minimalna cena rada od 115 dinara po radnom satu, što znači da će ubuduće zaposleni primati "minimalac" od 20.010 dinara.

Minimalnu zaradu u Srbiji utvrdio je 12. marta Socijalno-ekonomski savet, a procenjuje se da će povećanje osetiti najmanje 142.000 radnika koji su do sada primali oko 17.740 dinara mesečno.

Minimalna i prosečna zarada nikad nisu bile bliže, minimalna je dostigla polovinu prosečne.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) tvrde da će povećanje minimalne cene rada usloviti novi talas otpuštanja u privredi Srbije koja nema sredstva da isplaćuje uvećana primanja zaposlenih i zbog toga tu odluku treba ponovo razmotriti.

Prema računici UPS-a, oko 50.000 do 60.000 zaposlenih, u preduzećima koja su prihvatila granski kolektivni ugovor, moglo bi da ostane bez radnog mesta zbog ovog povećanja.

Pojedini poslodavci se žale to što povećanje cene rada stiže u trenutku kada potpisuju kolektivni ugovor, kojim se obavezuju na isplatu regresa i toplog obroka radnicima.

Sa stavom UPS saglasan je i ekonomski analitičar Miroslav Zdravković, koji smatra da će povećanje "minimalca" opteretiti grane kao što su građevinarstvo, trgovina i prerađivačka industrija.

Zdravković je podsetio da je Srbija završila 2011. godinu sa prosečnom zaradom od 373 evra.

Sindikati u Srbiji koji su prvobitno predlagali 112 dinara po radnom satu, a nemaju ništa protiv što su dobili više nego što su tražili - 115 dinara po radnom satu.

Povećnje cene rada ne pogađa samo privatnike, već i državu. Iz njene kase plate prima oko 430 hiljada radnika kod kojih, zbog načina obračuna, nova cena rada utice ne samo na minimalnu, već i na ostale zarade.

U Ministarstvu finansija, međutim, tvrde da to povećanje ne remeti budžetski plan.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво