Читај ми!

Vojvodina najveći izvoznik

Najveći izvoznik u Srbiji je Vojvodina, sledi je Beograd, dok najmanje izvoze Južna i Istočna Srbija. Zbog bolje putne mreže i infrastrukture Vojvodina i Beograd jesu mesta gde najveći investitori, svetske multinacionalne kompanije, žele najviše da ulažu.

Beograd i Vojvodina dominiraju u ukupnom izvozu i uvozu Srbije, dok ostali regioni, a posebno, jug i istok države zaostaju.

Razlozi za to mogu biti koncentracija glavnih spoljnotrgovinskih kompanija u regionu Beograda i Vojvodine, ali i nedovoljno razvijena infrastruktura i manji priliv stranih investicija u na jugu i istoku zemlje, ocenjuje potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lane je najveće učešće u izvozu Srbije imala Vojvodina - 37,2 odsto, zatim Beogradski region - 23,5 odsto, a za njima slede Šumadija i Zapadna Srbija - 20 odsto, Južna i Istočna Srbija 19 odsto.

S druge strane, najveće učešće u uvozu imao je region Beograda 45,5 odsto, Vojvodine 30,3 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 13,2 odsto, Južne i Istočne Srbije 9,9 odsto.

Prema Vesovićim rečima, veliki broj kompanija koje se bave uvozom ili izvozom imaju sedište u Beogradu gde se carini roba, što statistika beleži kao mesto ulaska.

Međutim, to ne znači, da će sve što je uvezeno završiti upravo u tom regionu, kao i da je sva roba koja se izvozi proizvedena baš u Vojvodini i Beogradu, objasnio je potpredsednik PKS.

Vesović je naglasio kako ipak, treba uvažiti činjenicu da najveći deo našeg izvoza, koji beleži i suficit, jeste poljoprivredno prehrambena industrija, a najveći deo kompanija koje se bave proizvodnjom tih proizvoda jeste koncentrisan u regionu Vojvodine i delom u Beogradu.

Prema njegovim rečima, dominacija Beograda i Vojvodine u ukupnom izvozu i uvozu Srbije ukazuje i na činjenicu da jug i istok zemlje počinju sve više da zaostaju, a uzrok tome je nedovoljno razvijena infrastruktura i blizina autoputa.

Zbog bolje putne mreže i infrastrukture Vojvodina i Beograd su mesta gde najveći investitori, svetske multinacionalne kompanije, žele najviše da ulažu što te regione čini razvijenijim i dominantnih u spoljnotrgovinskoj razmeni, zaključio je Vesović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво