Читај ми!

Ulaganja uprkos krizi

Uprkos manjem budžetu, Ministarstvo odbrane će ove godine uložiti 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta u Žarkovu, kaže ministar Dragan Šutanovac. Institut "srce i mozak" odbrambene industrije Srbije, dodaje Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da će to ministarstvo, uprkos smanjenju budžetskih izdvajanja, ove godine investirati oko 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta (VTI) u Žarkovu.

"Mi smo u proteklih nekoliko godina svake godine investirali novac sa željom da VTI ponovo bude lider, ne samo u regionu, nego i šire", istakao je Šutanovac posle prezentacije mogućnosti te vojno-naučne ustanove ambasadorima i vojnim izaslanicima akreditovanim u Srbiji.

Ministar je ocenio da je taj institut "srce i mozak" odbrambene industrije Srbije i podsetio da je, od svog osnivanja, ta ustanova razvila oko 1.300 proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme ali i onih za civilne potrebe.

Šutanovac je dodao da su svi najveći izvozni projekti koje je ostvarila odbrambena industrija Srbije pokrenuti u VTI, istakavši da se posetom ambasadora i vojnih izaslanika otvara mogućnost nastavka međunarodne saradnje.

Govoreći o edukativnim kapacitetima VTI, ministar je rekao da je u prethodnom periodu 25 alžirskih oficira završilo poslediplomske studije na institutu, a da se uskoro očekuje nova grupa stranih starešina koji će svoje školovanje nastaviti u Beogradu.

Nakon obilska vazdušnog tunela, koji služi za ispitivanje aerodinamičkih osobina novih letelica i koji je jedini te vrste u ovom delu Evrope, Šutanovac je podsetio da je pred raspad SFRJ u institutu bio razvijan i višenamenski nadzvučni borbeni avion.

Prema njegovim rečima, Srbija ima stručnjake koji bi mogli da nastave taj projekat, ali država više nema ekonomske kapacitete za tako nešto. "Sve vodeće zemlje u svetu tako složene avione razvijaju u kooperaciji", naveo je Šutanovac.

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je da je imala veliko zadovoljstvo da se upozna sa ogromnim mogućnostima instituta, dodavši da se nada će SAD ostvariti saradnju s tom ustanovom.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je, za vreme prezentacije razvojnih projekata VTI, predložio da se izviđačke bespilotne letelice koje Srbija razvija nabave za potrebe rusko-srpskog humanitarnog centra koji se osniva u Nišu. "Radi se o opremi koja može da se koristi i u civilne svrhe, na primer, prilikom kontrole požara", dodao je Konuzin.

Prezentaciju mogućnosti VTI održao je direktor ustanove, pukovnik Zoran Rajić, koji je rekao da se u ovom trenutku radi na 35 projekata, među kojima je izdvojio bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz", protiv-oklopni sistem "bumbar", samohodno vozilo artiljerije kalibra 122 milimetra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво