Читај ми!

Muke sa otplatom kredita

Stručnjaci upozoravaju da se povećava broj onih kredita čija otplata kasni. Kada je reč o stambenim, gde je ulog najveći, kasni se u nešto više od 4.000 kredita, od kojih je polovina u švajcarskim francima.

Za dve godine, banke su oduzele 260 stanova zbog nemogućnosti vraćanja stambenih kredita. Stručnjaci kažu da u poređenju sa brojem odobrenih kredita to nije alarmantno, ali jeste činjenica da se povećava broj onih kredita čija otplata kasni. Istovremeno, pojavili su se i prvi stambeni krediti u dinarima.

Najviše problema sa otplatom kredita imaju građani koji su ostali bez posla i oni čije su rate nadmašile njihove platežne mogućnosti zbog rasta evra ili švajcarskog franka.

Od ukupno 1.260.000 kredita kasni se u otplati skoro svake desete pozajmice. Kada je reč o stambenim, gde je ulog najveći, kasni se u nešto više od 4.000 kredita, od kojih je polovina u švajcarskim francima.

Generalni sekretar udruženja banaka Veroljub Dugalić objašnjava da banka prvo poziva klijenta na razgovor i da, ako problem nije ozbiljan, nudi reprogram, grejs period.

Međutim, ako je problem veći, banka je prinuđena da aktivira hipoteku, rekao je Dugalić.

Do sada su banke oduzele 260 stanova. Međutim, time se muke dužnika ne završavaju. Ukoliko je vrednost nekretnine koju je banka oduzela i prodala na licitaciji manja od vrednosti kredita, klijent mora da nadomesti razliku.

"Ako je kredit osiguran onda je dužan nama, odnosno 75 odsto je dužan nama, a 25 odsto banci. Do sada nismo imali takve slučajeve u krajnjem ishodu, ali ovih dana su upravo pokrenute četiri takve tužbe", kaže Vesna Ćirić iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Stručnjaci kažu da je sistem takav da ni korporacija ni banka nikada neće biti na gubitku, već samo klijenti i da bi za njih bilo najbolje da se odmah obrate banci.

"Suština je komunicirati sa bankom i reći: 'Ja ne mogu to da otplatim u ovom trenutku'. Banka će izaći sa predlogom kako to da se reši, da se stopira, reprogramira ili kredit prebaci na nekog ko je platežno sposobniji", kaže Dušan Uzelac, urednik sajta Kamatica.

Prema njegovim rečima, varijante su različite i banke će odlučiti šta je najbolje i za klijenta i banku. 

Ako je za utehu, konačno su se pojavili i stambeni krediti u dinarima. Njih odobrava Sosijete Ženeral banka, a za klijente to znači jedna briga manje – nema rizika koji sa sobom nosi kurs evra ili švajcarca.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се