Читај ми!

Prvi stanari na proleće

Voždovačko naselje "Stepa Stepanović" na proleće prima prve stanare. Ceo kompleks od preko 4.500 stanova, u kome će živeti oko 13.000 ljudi, biće potpuno izgrađen do kraja 2012. godine ili početkom 2013. godine, rekao ministar Oliver Dulić.

U novo naselje "Stepa Stepanović" u Beogradu prvi stanari biće useljeni na proleće, a ceo kompleks sa 4.616 stanova biće potpuno izgrađen do kraja 2012. godine ili početkom 2013. godine, rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministar je rekao da je trenutno u prodaji oko 2.050 stanova, od kojih je 1.200 već kupljeno, kao i da su za 300 stanova u toku procedure sklapanja ugovora.

"Očekujemo da će i ostali stanovi biti u prodaji do kraja ove ili početkom sledeće godine i da će se značajan deo njih biti prodati u ovoj fazi gradnje", rekao je ministar Dulić za Tanjug.

Dulić je naglasio da građani kupujući stanove pokazuju da imaju veliko poverenje u taj državni projekat.

Prve zgrade na mestu bivše voždovačke kasarne trebalo bi da budu završene u februaru, što je tri meseca pre zvaničnog roka, kažu u ministarstvu.

Radovi se odvijaju, prema rečima Dulića, dobrim tempom i završeni su svi projekti i javne nabavke, tako da će do kraja tekuće godine građavinari biti angažovani na izgradnji celog kompleksa, u kome će živeti oko 13.000 ljudi.

Država je pokazala sposobnost da vodi ovakve projekte i da u oblastima stanogradnje izvede najveće i najkomplikovanije poduhvate, istakao je Dulić.

Ministar je naveo da je to jedan od najvećih stambenih kompleksa koji se trenutno gradi u Evropi i to bez bilo kakvih problema, kašnjenja i skandala koji su, nažalost, pratili druge slične projekte.

Pokazali smo da možemo da izdamo dozvole veoma brzo i posredujemo u komunikaciji između komunalnih preduzeća radi opremanja kompleksa, naveo je ministar.

Uposleno 70 građevinskih firmi 

Na izgradnji "Stepe Stepanović" je do sada radilo oko 10.000 ljudi iz 70 građevinskih firmi, a Dulić očekuje da će ukupno biti angažovano 30.000 građevinskih radnika, što predstavlja značajnu pomoć privatanim građevinskim firmama.

Na toj lokaciji gradi se kompleks sa 4.616 stanova raspoređenih u 44 objekta odnosno oko 434.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora.

Prvi izvođači radova su uvedeni na gradilište u januaru ove godine i trenutno je u toku izgradnja 39 objekata sa oko 4.100 stanova, a cena kvadrata je od 1.250 do 1.290 evra sa PDV-om.

Ministar prostornog planiranja je rekao da su završeni i svi projekti za izgradnju novog naselja "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, kao i da se trenutno izdaju prve dozvole.

Tu se javio problem, jer na tom zemljištu postoji neformalno naselje sa nekoliko porodica, rekao je Dulić i dodao da će radovi na izgradnji više od 800 stanova početi kada bude završeno njihovo raseljavanja, u skladu sa međunarodnim standardima.

Ti stanovi će, takođe, biti moderno izgrađeni odnosno ekološki i energetski efikasni, dodao je Dulić.

Novi paket mera za spas građevinarstva   

Na pitanje kakva će biti sledeća građevinska sezona, Dulić je rekao da i u 2012. godini država treba da nađe načine kako da angažuje domaće građevinare za slične projekte.

Podsetio je da se trenutno realizuje 247 građevinskih projekata širom Srbije na osnovu Zakona o pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize.

"Verovali smo da će svetska ekonomska kriza jenjavati tokom ove godine i da ćemo u 2012. godine imati veliki priliv privatnih investicija, a naročito u sektoru građevinarstva, što se na žalost nije desilo", konstatovao je Dulić.

Dulić je rekao da Ministarstvo zato priprema novi paket mera za spas građevinske industrije u 2012. godini kako bi se građevinarima obezbedio posao.

Rast ove godine u građevinskom sektoru je postignut isključivo zato što je država izdvojila značajna sredstva, ali to za sledeću godinu neće biti dovoljno, napomenuo je Dulić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије