Читај ми!

Potencijal na tržištu nekretnina

Uprkos poteškoćama izazavnih svetskom krizom, Srbija ima veliki potencijal u oblasti nekretnina, ocenjeno na Sajmu nekretnina u Beogradu. Pozitivan pomak je zakonska regulativa, ali je dugo čekanje na dozvole i dalje problem.

Srpsko tržište ima veliki potencijal u oblasti nekretnina i pored teškoća izazvanih svetskom krizom, ocenjeno je na Šestom međunarodnom sajmu nekretnina i investicija u Beogradu.

Iako je zakonska regulativa na evropskom nivou, dugo čekanje na dozvole je i dalje problem.

Jedan od projekata za izgradnju u Novom Beogradu je zbog ekonomske krize morao da sačeka, iako je planiran za 2008. godinu. Izgradnja se očekuje sledeće godine.

Vitomir Perić iz Građevinskog preduzeća "Napred" kaže da će se rad na tom projektu nastaviti, ali da će umesto četiri biti izgrađene dve kule poslovno-komercijalnog sadržaja.

Austrijske kompanije uložile su 600 miliona evra u Srbiju od početka ekonomske krize.  

Klaus Gragaber iz "Erste grup imorenta" kaže da je novi zakon o građevinarstvu značajan korak i dokaz da je zemlja politički stabilna.

"Za sada se ne mogu kriviti srpska ekonomija i politički sistem zbog toga što nema investicija. Najveću nesigurnost trenutno predstavlja opšta, evropska ekonomska klima", rekao je Gragaber.

"Jednostavno je doći i ulagati u Srbiju. Pitanje je samo kako se finansije kreću na globalnom nivou", kaže Ramgopal Narajanan Embasi iz "Tehnozon" u Indiji.

Jedan od najvećih problema i dalje je preduga procedura koja pravi probleme i izraelskim kompanijama, koje kod nas mnogo investiraju.

Prema rečima Jozefa Levija, ambasadora Izraela u Srbiji, poslovni ljudi koje kupe zemlju u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu žele da se njihov projekat što pre realizuje, a ne da se godinama čeka okončanje procedure.

Dve trećine građevinskih projekata je u Beogradu i Novom Sadu. Potpredsednica Vlade Verica Kalanović ističe da se ne možemo razvijati kao zemlja ako za sve ostale gradove i opštine opredelimo jednu trećinu radova i jednu trećinu investicija.

Bolje poslovanje građevinske industrije trebalo bi da omogući i ograničenje roka plaćanja dugovanja lokalne samouprave i države privredi na 60 dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво