Читај ми!

Fijatov japanski recept

Investicija italijanskog "Fijata" i Vlade Srbije u novu fabriku automobila u Kragujevcu trebalo bi da bude vredna gotovo milijardu evra. Proizvodnja novog "Fijatovog" modela očekuje se na proleće. Mašine su iz Japana, a slične se montiraju i u Kragujevcu.

Zajednička investicija italijanskog "Fijata" i Vlade Srbije u novu fabriku automobila u Kragujevcu trebalo bi da bude vredna milijardu evra.

Novi model "fijata", koji će se proizvoditi u Kragujevcu, očekuje se na proleće. Zbog toga je jedna grupa radnika otišla na obuku u fabriku u Poljskoj, najveću u grupaciji "Fijat".

Oko 6.000 radnika godišnje u Poljskoj proizvede oko pola miliona vozila.

To je najsavremeniji i najproduktivniji deo "Fijata", fabrika koja je u pojedinim delovima proizvodnje robotizovana i do 80 odsto. Mašine su iz Japana, a slične se montiraju i u Kragujevcu.

Direktor Fabrike "Fiat" Poljska Zdzislav Arlet rekao je da će fabrika u Kragujevcu biti modernija od one u Poljskoj. Prema njegovim rečima, u Srbiji je i radna snaga mnogo jeftnija, bruto plata radnika u montaži je hiljadu evra, a u Kragujevcu 300 evra.

Odmah posle diplomskog ispita, iz Kragujevca u Poljsku stigla su dva inženjera koji će rukovoditi lakirnicom u budućoj fabrici.

Inženjer fabrike "Fiat" automobili Kragujevac Nenad Lučić kaže da školovanje inženjera traje od godinu do godinu i po dana i dodao je da su tek sada u praksi videli kako izlazi 500.000 automobila godišnje.

"Ljudi su veoma prijatni slićni su nama, ima mnogo sličnih reči tako da nije problem u razumevanju", rekao je Igor Zoranović iz fabrike "Fiat" automobili, Kragujevac.

Kragujevac bi mogao da doživi sličnu sudbinu ako se posluzi receptom koji je primenjen ovde: japanski roboti , japanska organizacija japanski inzenjeri... Zato ova fabrika skoro svake godine dobije neko priznanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара