Читај ми!

Čekajući metro

Metro u Beogradu trebalo bi da počne da se gradi za dve godine. Stručnjaci kažu da će planirani kapaciteti u početku biti veći od potrebnih da bi se u budućnosti odgovorilo na rast stanovništva.

Prva trasa beogradskog metroa od Ustaničke ulice do Zemuna trebalo bi da bude duga 15 kilometra, sa 25 stanica. Sa prosečnom brzinom nešto većom od 28 kilometara na sat, od prve do poslednje stanice stizalo bi se za 26 minuta.

Profesor Petar Anagoisti sa Inženjerske akademije ističe da će nezavisni šinski sistem brzo prevoziti putnike na onim relacijama na kojima se konstatuje da je to najpotrebnije.

"Verovatno je to ova trasa koju sada imamo - od Ustaničke do Zemuna", kaže Anagoisti.

Na toj trasi, radovima na beogradskom Železničkom čvoru, već je izgrađen jedan deo infrastrukture. Gotov je čitav nivo za novu metro stanicu na stajalištu Vukov spomenik.

Direktor Direkcije za infrastrukturu železnica Srbije Milan Maksimović navodi da je, kada je stanica pravljena, ideja bila da se tu ukrštaju metro i prigradska železnica, što bi omogućavalo presedanje putnika.

Metro u Beogradu treba da grade francuske firme, a postoje različiti načini finansiranja koji će se naknadnim ugovorima definisati po završetku studije izvodljivosti.

Profesor Anagoisti podseća da je Francuska jedna od zemalja koja je svoj metro počela da gradi još pre Prvog svetskog rata.

Postoje tri realne opcije za gradnju metroa u Beogradu. Prva je davanje koncesije, koja je malo verovatna s obzirom na svetsku ekonomsku krizu.

Druga je da Francuzi sa 500 milona evra finansiraju građevinske radove i treća da, ukoliko bude postignut dogovor sa Francuskom o ceni vozova i elektro-opreme, Srbija, uz kredit od 150 miliona evra, sama izabere izvođače građevinskih radova.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије