Читај ми!

Kineski kredit za Kostolac

Kineska vlada odobrila je, prilikom nedavnog susreta sa delegacijom Srbije, kredit vredan 340 miliona dolara kako bi se revitalizovali termoblokovi u elektrani "Kostolac" i povećala proizvodnja uglja na kopu "Drmno".

Tokom nedavnog boravka parlamentarno-privredne delegacije Srbije u Kini, pokrenut je niz inicijativa za, pre svega, privrednu saradnju dve države. Jedan od prvih projekata, koji će biti realizovan iz kineskog kredita, jeste i revitalizacija termoblokova u termoelektrani "Drmno-Kostolac B".

Kredit vredan 340 miliona dolara početak je dugoročne saradnje Privrednog društva "Termoelektrane" i kopova "Kostolac" sa kineskom stranom.

Ova sredstva, koja će biti realizovana preko kineske Eksim banke, uz povoljnu kamatu, grejs period od pet i rok otplate od petnaest godina, biće uložena u revitalizaciju dva bloka termoelektrane "Drmno", odsumporavanje i izgradnju luke i železnice.

Direktor privrednog društva „TEKO Kostolac" Dragan Jovanović očekuje da do kraja septembra celokupna procedura bude završena, posle čega bi trebalo da bude potpisan kreditni ugovor.

"Time bi praktično bio započet ceo projekat prve faze za Kostolac", kaže Jovanović.

Kreditni aranžman podeljen je u dve faze ukupne vrednosti od preko milijardu dolara.

Druga faza predviđa ulaganje sredstava u povećanje proizvodnje uglja na kopu "Drmno" sa devet na dvanaest miliona tona godišnje i izgradnju još jednog termoenergetskog bloka od 350 megavata.

"Da bi to bilo moguće potrebno je da se na nivou Srbije usaglasimo oko tog dela aranžmana i da se u budžetu za sledeću godinu precizira takva pozicija koja bi nam otvorila mogućnost da pravimo neophodne papire za tu, kapitalnu fazu celokupnog aranžmana", navodi Jovanović.

Koliko je kineska energetika jaka, možda najbolje govori podatak da je srpska delegacija u Kini posetila jedan energetski objekat koji proizvodi osam puta više struje od celokupnog EPS-a. Zato kostolčani u saradnji sa Kinezima vide i svoju perspektivu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи