Читај ми!

"Pametna" zgrada štedi budžet

Ugradnjom toplotne pumpe, koja crpi podzemne vode i pravi energiju, stambena zgrada postaje potpuno ekološki i energetski efikasna. Stanarima "pametne" zgrade podzemne vode spasavaju kućni budžet.

Jedna stambena zgrada na putu za beogradsko naselje Kotež, samo na izgled je slična onima koje je okružuju. Posebnom je čini ugrađena toplotna pumpa, koja crpi podzemne vode i pravi energiju. To je svrstava u, za Srbiju retke, potpuno ekološki i energetski efikasne zgrade.

Vesna Šabanović iz Opštine Palilula kaže da koristeći takav vid energije ne samo da se vodi računa o životnoj sredini nego građani vode računa o svom budžetu, jer 80 odsto energije se dobija besplatno.

Žitelji naselja godinama se žale zbog štete od izlivanja podzemnih voda. Stanarima "pametne" zgrade podzemne vode spasavaju kućni budžet. To se vidi na računima, mesečno plate od 1.000 do 1.500 dinara, a iz istog sistema, zimi imaju grejanje, leti hlađenje.

"Ukoliko nestane električne energije dovoljno je zagrejan pod i zid da u narednih 24 odnosno 48 sati u zavisnosti od spoljne tempereture vi imate neku sobnu temperaturu, od 22 stepena", kaže Perica Milevski iz Krnjače.

Ljuba Maričić iz Krnjače kaže da leti kada su ekstremno visoke temperature uključuju hlađenje.

"To je mnogo zdravije hlađenje nego klimom, imate efekat kao da ste u nekom podrumu. Znači hladani su zidovi hladan pod, vrlo je prijatno nema duvanja nema, kijavice", kaže Ljuba.

Ugradnja toplotne pumpe sa instalacijama za podno grejanje i hlađenje za osam stanova, koštala je 12.000 evra.

Isplativost posle pet godina 

"Svaka ova investicija u obnovljive izvore energije, ovog tipa se isplaćuje za manje od pet godina kroz samu potrošnju energije", rekao je Đorđe Turšijan, savetnik za energetsku efikasnost.

Za te namene, građani od jeseni mogu računati na povoljnije bankarske kredite i pomoć države, iz sredstava Fonda za energetsku efikasnost.

Beograd već ima i energetske menadžere, a dobiće ih i drugi gradovi. Jovanka Arsić Karišić iz Centralnoevropskog foruma za razvoj kaže da je njihov konkretni zadatak da snimaju stanje i daju predloge za energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Samo u beogradskoj Opštini Palilula, u naseljima na levoj obali Dunava živi 200.000 ljudi, koji bi mogli da koriste energiju termalnih i podzemnih voda.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара