Читај ми!

Zavarivači - traženi i retki

Atestirani zavarivač jedno je od najtraženijih zanimanja u Srbiji, za koje, međutim, ne postoji škola. Postoje obuke i prekvalifikacije, ali prijavljenih ima malo. Škola za ovo zanimanje otvorila bi put našim firmama i radnicima na tržištu u regionu i Evropskoj uniji.

Jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji je atestirani zavarivač, ali za tu profesiju ne postoji nijedna škola.

U Centru za obuku zavarivača "Termoelektro" u Obrenovcu, jedinom u Srbiji koji izdaje pet različitih međunarodno priznatih atesta, stotinak polaznika godišnje dobije jedan od atesta za varenje.

Stručnih zavarivača, sa nekoliko atesta, ipak, nema dovoljno. Taj rizičan, odgovoran i težak posao u inostranstvu plaćaju mnogo više nego kod nas.

U fabrici vagona u Kraljevu konkurs za zavarivače je stalno otvoren jer kažu da ljude koje nauče zanatu, preuzimaju domaće i strane kompanije, a neki i odustanu zbog težine posla.

"Mladi ljudi nikako da shvate da je to zanimanje za budućnost, da ih se sve manje javlja, a koji se jave vrlo neozbiljno to shvataju. Krajnje je vreme da država kao država jednom počne da školuje kadar koji će trebati za budućnost", kaže Boško Slavković, direktor Fabrike vagona Kraljevo.

Milan Matić, dvadesetdvogodišnji mašinski tehničar iz Loznice odlučio je da postane varilac zbog dobre zarade.  Iako ga je obuka za prvi atest koštala više od 100.000 dinara, dobio je stalan posao i sada mu firma plaća pripremu za drugi atest.

"Najteža je vrućina, materijal se greje, ali mora da se izdrži. Platio sam sebi obuku zavarivanje, ovde već radim mesec dana, nadam se kada završim ovu obuku da ću otići u inostranstvo", kaže  Matić.

Potrebni u regionu i u EU

Atestirani varioci u "Termoelektru" u sezoni sa prekovremenim radom zarade i do 250.000 dinara. Ipak, u inostranstvu su i bolji uslovi rade i veće zarade.

"Postoji velika potražnja za kadrom zavarivača i oni odlaze odavde u region, to su zemlje okruženja, odlaze najviše u Bosnu i Hrvatsku, a posle toga u Poljsku, Češku i Nemačku", kaže Ana Pajević iz "Termoelektra" u Obrenovcu.

U Nacionalnoj službi zapošljavanja kažu da su poslodavci ove godine tražili 286 zavarivača i da se oni zapošljavaju mnogo lakše nego druge profesije.

Služba organizuje besplatne obuke i prekvalifikacije za zavarivače, a ove godine će za neki od atesta osposobiti 100 nezaposlenih.

"Organizujemo obuke u celoj Srbiji, za ateste koji podrazumevaju 'Mag postupak 135', zatim 'TIG postupak 147' i za elektrolučno zavarivanje", kaže Nevena Letić iz Nacionalne službe zapošljavanja.

Brojni zdravstveni rizici: zračenje, otrovni gasovi, prašina i visoke temperature, razlozi su što ni u Evropi nema dovoljno atestiranih zavarivača.

Otvaranjem škole za taj rizičan, ali dobro plaćen posao, pored pokrivanja potreba naše privrede, više naših firmi moglo bi da se uposli na izgradnji i održavanju energetskih postrojenja širom Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво