Zavarivači - traženi i retki

Atestirani zavarivač jedno je od najtraženijih zanimanja u Srbiji, za koje, međutim, ne postoji škola. Postoje obuke i prekvalifikacije, ali prijavljenih ima malo. Škola za ovo zanimanje otvorila bi put našim firmama i radnicima na tržištu u regionu i Evropskoj uniji.

Jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji je atestirani zavarivač, ali za tu profesiju ne postoji nijedna škola.

U Centru za obuku zavarivača "Termoelektro" u Obrenovcu, jedinom u Srbiji koji izdaje pet različitih međunarodno priznatih atesta, stotinak polaznika godišnje dobije jedan od atesta za varenje.

Stručnih zavarivača, sa nekoliko atesta, ipak, nema dovoljno. Taj rizičan, odgovoran i težak posao u inostranstvu plaćaju mnogo više nego kod nas.

U fabrici vagona u Kraljevu konkurs za zavarivače je stalno otvoren jer kažu da ljude koje nauče zanatu, preuzimaju domaće i strane kompanije, a neki i odustanu zbog težine posla.

"Mladi ljudi nikako da shvate da je to zanimanje za budućnost, da ih se sve manje javlja, a koji se jave vrlo neozbiljno to shvataju. Krajnje je vreme da država kao država jednom počne da školuje kadar koji će trebati za budućnost", kaže Boško Slavković, direktor Fabrike vagona Kraljevo.

Milan Matić, dvadesetdvogodišnji mašinski tehničar iz Loznice odlučio je da postane varilac zbog dobre zarade.  Iako ga je obuka za prvi atest koštala više od 100.000 dinara, dobio je stalan posao i sada mu firma plaća pripremu za drugi atest.

"Najteža je vrućina, materijal se greje, ali mora da se izdrži. Platio sam sebi obuku zavarivanje, ovde već radim mesec dana, nadam se kada završim ovu obuku da ću otići u inostranstvo", kaže  Matić.

Potrebni u regionu i u EU

Atestirani varioci u "Termoelektru" u sezoni sa prekovremenim radom zarade i do 250.000 dinara. Ipak, u inostranstvu su i bolji uslovi rade i veće zarade.

"Postoji velika potražnja za kadrom zavarivača i oni odlaze odavde u region, to su zemlje okruženja, odlaze najviše u Bosnu i Hrvatsku, a posle toga u Poljsku, Češku i Nemačku", kaže Ana Pajević iz "Termoelektra" u Obrenovcu.

U Nacionalnoj službi zapošljavanja kažu da su poslodavci ove godine tražili 286 zavarivača i da se oni zapošljavaju mnogo lakše nego druge profesije.

Služba organizuje besplatne obuke i prekvalifikacije za zavarivače, a ove godine će za neki od atesta osposobiti 100 nezaposlenih.

"Organizujemo obuke u celoj Srbiji, za ateste koji podrazumevaju 'Mag postupak 135', zatim 'TIG postupak 147' i za elektrolučno zavarivanje", kaže Nevena Letić iz Nacionalne službe zapošljavanja.

Brojni zdravstveni rizici: zračenje, otrovni gasovi, prašina i visoke temperature, razlozi su što ni u Evropi nema dovoljno atestiranih zavarivača.

Otvaranjem škole za taj rizičan, ali dobro plaćen posao, pored pokrivanja potreba naše privrede, više naših firmi moglo bi da se uposli na izgradnji i održavanju energetskih postrojenja širom Evrope.

broj komentara 28 pošalji komentar
(četvrtak, 02. jul 2015, 18:20)
Dragan [neregistrovani]

posao za zavarivača tig

U monting-energetiku d.o.o. Trebinje tel: +387 59 380 740 imaju poterebe za postupak tig i zavarivačem za nerđajuće čelike

(četvrtak, 11. jul 2013, 20:10)
anonymous [neregistrovani]

ponuda

javi se u boraxu boru oni traze zavarivace za beli materijal pozz

(četvrtak, 04. jul 2013, 17:03)
djordje solesa [neregistrovani]

pozdrav

kome da se javim i na koju adresu za atest?

(ponedeljak, 01. jul 2013, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

posao

potreban mi je posao...tig zavarivac posedujem tifov atest iskustvo 21god..radim uglavnom pivare i mlekare.atest je za beli materijal

(ponedeljak, 13. maj 2013, 21:16)
strale pancevo [neregistrovani]

pitanje za posao

trenutno radim u rusiji kao elektro zavarivac na tankovima, radim elektrodu,co2,inerseld i autoseld radim u svim pozicijama posedujem srpski atest od certlaba za elekrodu a posedujem i ruski atest za co2 i inerseld i elektrodu imam 38god i u ovom poslu sam 20god. sa kime bi mogao stupiti u kontakt

(ponedeljak, 13. maj 2013, 16:06)
MOBY [neregistrovani]

Posao

Treba ti novac i odes u zavod za zavarivanje u bg....sve dogovoris za obuku...dan kosta 50e.....sem toga jos ti treba volja za rad....provereno

(nedelja, 05. maj 2013, 11:24)
anonymous [neregistrovani]

zavarivac

ja sam atestiran elektro zavarivac.81 god imam 7 god iskustva i ne mogu naci posao nigde..ni feromont ne prima vise zavarivace,ni oni ne rade nista.!!ovo je uzas..zna li neko stranu firmu ili sait gde primaju zavarivace sa iskustvom i atestom!!

(sreda, 06. mar 2013, 22:06)
Perica [neregistrovani]

Obuka za varioca

Ako neko zna gde mogu da zavrsim besplatno obuku za varioca neka mi se javi na email madzarac90@gmail.com trenutno sam u finansijskoj krizi tako da nemogu sebi da platim obuku. Hvala unapred

(sreda, 26. dec 2012, 02:20)
meho [neregistrovani]

posao

ja sam Meho iz BIH sam zavrsio sam skolu kao zavarivac pre 2 god i volio bi da radim ovaj posao,jako me interesuje u BiH je ovaj posao slabo placen nemam toliko iskustva ali imam zelju da naucim ako vas interesujem ev moj br. tel. 061-015.018 hvala

(sreda, 26. dec 2012, 01:20)
emrah ribo [neregistrovani]

varioc

molim vas treba mi posao ii znam raditi dobro trenutno boravim u sloveniji kod erneda kukavica