Читај ми!

Kredit za "Kolubaru"

Potpisan ugovor "Elektroprivrede Srbije" i Evropske banke za obnovu i razvoj o kreditu vrednom 80 miliona evra. Ugovorom se predviđa realizacija projekta unapređenja životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara".

Predstavnici "Elektroprivrede Srbije" i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisali su ugovor o kreditu vrednom 80 miliona evra kojim će biti realizovan projekat unapređenja zaštite životne sredine u Rudarskom basenu "Kolubara".

Ugovor su potpisali zamenik direktora EPS-a Zoran Manasijević i šefica Kancelarije EBRD u Srbiji Hildegard Gaček.

Projekat u Kolubari biće finansiran 85 odsto iz zajmova EBRD od 80 miliona evra i Nemačke razvojne banke od 74 miliona evra, dok će 15 odsto potrebnih sredstava obezbediti EPS iz prihoda od prodaje električne energije.

Tenderska dokumentacija treba da bude završena do kraja 2011. godine, a ugovaranje poslova za realizaciju tog projekta očekuje se početkom naredne godine.

Manasijević je najavio da će na projektu unapređenja zaštite životne stredine u Rudarskom basenu "Kolubara" biti angažovana domaća preduzeća.

Gačekova je rekla da će sredstva tog kredita biti upotrebljena za nabavku novog sistema za otkopavanje uglja i poboljšanje kvaliteta kolubarskog lignita, što će doprineti i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 200.000 tona godišnje.

EBRD je u Srbiju do sada uložio više od 2,5 milijarde evra, kaže Gačekova i dodaje da se finansiralo više od 150 različitih projekata. Ukupna vrednost projekta u "Kolubari" iznosi 140 miliona evra.

Kada bude realizovan, omogućiće proizvodnju kvalitetnijeg uglja, čistiju proizvodnju električne energije u termoelektranama i smanjenje emisije štetnih materija na nivo koji propisuju direktive Unije.

Cilj projekta je obezbeđivanje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada termoelektrana.

Rudarski basen "Kolubara", sa godišnjom proizvodnjom od oko 30 miliona tona uglja, obezbeđuje oko 75 odsto lignita koji se koristi u termoelektranama EPS-a. Iz "Kolubare" se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla" A i B i Termoelektrana "Morava".

Realizacijom tog projekta Rudarski basen "Kolubara" eksploatisaće postojeće resurse na efikasniji i čistiji način.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво