Читај ми!

Niže kamate za spas evrozone

Rokovi otplate i kamatne stope zajmova članicama evrozone čije se ekonomije nalaze u škripcu, poput Grčke, Portugala i Irske, trebalo bi uskoro da budu snižene.

Evrozona će za članice koje su u finansijskim teškoćama, kao što su Grčka, Portugal i Irska, obezbediti zajmove po nižim kamatnim stopama i sa dužim rokom otplate, navedno je u nacrtu sporazuma sa samita lidera evrozone u Briselu.

Nemačka kancelarka došla je u Brisel uverena da spasa ima i za Grčku i za evro, pošto je, posle više od sedam sati pregovora, noćas u Berlinu usaglasila stav sa francuskim predsednikom.

"Želimo da napadnemo problem u samom korenu. To znači da se mora poboljšati održivost duga, kao što i konkurentnost mora biti unapređena. To su dva razloga zbog kojih neke zemlje u evrozoni imaju problema", rekla je nemačka kancelarka.

Zajmovi će imati rok otplate od 7,5 do 15 godina, dok će kamatne stope biti snižene sa 4,5 odsto na 3,5 procenata, navodi se u dokumentu.

Mere su već bile dogovorene na sastanku ministara finansija evrozone 11. jula, ali je bilo potrebno da se preciziraju detalji, prenosi AFP.

Grčka i Irska se već odavno zalažu za ublažavanje uslova za odobravanje kredita iz kriznog fonda evrozone ukazujući da su uslovi za njih prestrogi, pošto visoke kamatne stope onemogućavaju vraćanje dugova i sređivanje svojih finansija.

U međuvremenu, na današnjem samitu čelnici 17 zemalja evrozone dogovorili su se o novom paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od skoro 159 milijardi evra, u kom će učestvovati i privatni sektor.

Mnogi analitičari zameraju Evropskoj uniji da sporo reguje na krizu. Zato ubuduće Fond za finansijsku stabilnost neće čekati da zemlje u dugovima dođu u situaciju da ne mogu da dobiju pozajmice po tržišnim uslovima, već će im priskočiti u pomoć i ranije.

Ekonomista Karsten Brzeski ističe da nije dovoljno usmeriti pažnju samo na zemlje koje već imaju problem.

"Mora da se uključi i privatni sektor kako bi došlo do svojevrsnog restrukturiranja duga, a onda se moraju utvrditi stroga pravila koja mogu da budu primenjena i na druge zemlje. U tome je ključ rešenja", navodi Brzeski.

Što se duže čeka i pregovara, veća je opasnost od širenja krize, što može ugroziti ekonomiju cele Evropske unije i sveta, upozorava Međunarodni monetarni fond.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара