Читај ми!

Reforme u energetskom sektoru

Predlog zakona o energetici upućen Skupštini po hitnom postupku. Zakonom će biti omogućeno poboljšanje uslova za investicije, što bi dovelo do jačanja energetskih kapaciteta zemlje.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o energetici i odlučila da ga po hitnom postupku uputi Skupštini Srbije na usvajanje.

Šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović istakao je, na konferenciji za novinare, da zakon o energetici predviđa reforme u energetskom sektoru i da je potpuno usklađen sa zakonima Evropske unije.

Zakonom će biti omogućeno poboljšanje uslova za investicije u energetskom sektoru, što će dovesti do jačanja energetskih kapaciteta zemlje, rekao je Mihajlović.

Predlogom novog zakona o energetici predviđeno je da Agencija za energetiku od sledeće godine reguliše cene struje i gasa u Srbiji.

Novi zakon će liberalizovati tržište električne energije, jer će veliki kupci zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015. godine.

Tim predlogom zakona predviđeno je da prenos i distribucija električne energije ostanu regulisane delatnosti i tu neće biti uvođenja konkurencije, već samo u oblastima proizvodnje i snabdevanja.

Osnovni ciljevi zakona su unapređenje sigurnosti isporuke i snabdevanja energentima, povećanje tržišne konkurencije, povećanje zaštite korisnika na tržištu, unapređenje energetske efikasnosti i poboljšanje uslova za ulaganja u energetski sektor.

Radi se o krovnom regulatornom okviru za razvoj energetskog sektora u narednih 10 godina, i to je poslednji put da se oblast energetike reguliše integralno, jer će se u budućnosti donositi pojedinačni zakoni o struji, nafti i gasu, toplotnoj energiji i obnovljivim izvorima energije.

Vlada je danas usvojila i Predlog izmena i dopuna zakona o vazdušnom saobraćaju.

Vlada je usvojila i izveštaj o ispunjenosti uslova evrointegracija u kojim je navedeno da je ispunjeno 73 odsto preporuka iz Akcionog plana pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије