Odbrambena industrija najvitalnija

Podizanje nivoa znanja i razvoj novog naoružanja i vojne opreme ključ razvoja odbrambene industrije, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac. Odbrambena industrija je najvitalniji deo industrije Srbije, ocenio ministar odbrane.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su prethodne godine pokazale da je odbrambena industrija najvitalniji deo industrije Srbije, istakavši da je podizanje nivoa znanja ključ razvoja države.

Šutanovac je, obilazeći Vojnotehničkom institutu (VTI) uoči Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2011", koji će se održati krajem juna u Beogradu, rekao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije veliki značaj daju upravo razvoju novog naoružanja i vojne opreme.

Ministar je precizirao da su investicije uložene poslednjih godina u VTI višestruko veće nego što su bile ranije, ističući da su te investicije od 1989. do 2007. godine "bile minorne" a da su samo u poslednje tri godine kumulativno veće nego u svim godinama pre tog perioda.

Prema njegovim rečima, važno je reći da se sa povećanjem proizvodnje naoružanja i vojne opreme koje se izvozi, a što je 10 puta veće nego 2007. godine, povećavaju i investicije u nove projekte.

Šutanovac je podvukao da je u VTI primljeno 39 novih mladih istraživača i naučnika, a da se planira da se raspiše u toku ove godine konkurs za njih još 40.

Ministar je istakao da će se na sajmu "Partner 2011" prikazati prvi put novi proizvodi odbrambene industrije Srbije, ističući u tom smislu i da su mediji mogli danas prvi put da vide i let bespilotne letilice "Vrabac" koja je nadletala VTI za vreme posete toj instituciji.

Direktor VTI pukovnik Zoran Rajić je u obraćanju ministru i okupljenima u sali instituta predstavio projekte koji su završeni, kao i one na kojima se radi, ističući da su ljudi i stručni kadar najveći kapacitet koji VTI ima.

Šutanovac je, takođe, obišao i rekonstruisani trisonični aerotunel, što, kako je rekao, nije samo najznačajnija aerotunelska instalacija u tom institutu, već i jedan od samo nekoliko sličnih u svetu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво