Читај ми!

Nema prodaje "Telekoma“

Predsednik Boris Tadić uveren je da Vlada neće prodati "Telekom" ispod cene od 1,4 milijarde evra. Radna grupa Ministarstva finansija predložila Vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija", koji je ponudio 1,1 milijardu evra za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma Srbije".

Uveren sam da Vlada neće odstupiti od ranije odluke da ne prodaje "Telekom Srbija" ispod cene od 1,4 milijarde evra za većinski udeo u tom preduzeću, kaže predsednik Boris Tadić. Radna grupa za prodaju većinskog paketa akcija "Telekoma Srbija" predložila Vladi da ne prihvati ponudu "Telekoma Austrija".

"Cenu Telekoma definiše i tržište, ali, ako tržište nije takvo da obezbeđuje potrebnu cenu i sredstva da bi Srbija napredovala ekonomski, Vlada je donela odluku da ne ide u prodaju Telekoma", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je prvobitna odluka o prodaji doneta kako bi sredstva bila plasirana u druge oblasti privrede u kojima država ne može da nađe strateškog partnera, kao što su izgradnja puteva i novi energetski sistemi.

Predsednik je naglasio da je javnost proteklih dana obmanjivana raznim medijskim informacijama o tome da je prodaja Telekoma dogovorena.

Ministarstvo finansija ranije je saopštilo da ponuda "Telekoma Austrije" ne zadovoljava finansijske uslove tendera, pa je Radna grupa za prodaju većinskog paketa akcija "Telekoma Srbija" predložila Vladi da ne prihvati ponudu Austrijanaca.

Predstavnici "Telekoma Austrija" su poslali su poboljšanu ponudu za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma", ponudiviši 1,1 milijardu evra, umesto prvobitnih 950 miliona.

Nova ponuda austrijskog "Telekoma" predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju austrijske kompanije.

Kako se navodi u saopštenju "Telekoma Austrija", koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera "Vip mobajl", iz poboljšane ponude za većinski udeo u "Telekomu Srbija" isključena je ranija obaveza investiranja.

Prvobitna ponuda "Telekoma Austrija" dostavljena 21. marta, obuhvatala je cenu od 800 do 950 miliona evra za 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" i kapitalna ulaganja od 450 miliona evra za tri godine.

Uslovna ponuda 

Kako se ističe, poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova "Telekoma Srbije" u određenom periodu.

Minimalna cena koju je Vlada ranije odredila za preuzimanje 51 odsto kapitala je 1,4 milijarde evra.

Paket od 51 odsto akcija srpskog "Telekoma" prodaje se u celini. Vlasnik 31 odsto paketa je država Srbija, a preostalih 20 dosto grčki "OTE".

Tender za prodaju "Telekoma" raspisan je 20. oktobra. "Telekom Srbije" poseduje kompaniju "Telekom Srpske" u RS, u Bosni i Hercegovini, i "Mtel" u Crnoj Gori.

Grupa "Telekom Srbija" ostvarila je u 2010. godini neto dobit od 17 milijardi dinara, što je bio rast od 27,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i najbolji poslovni rezultat u istoriji te kompanije.

"Telekom Austrija" posluje u osam zemalja, ima 22 miliona korisnika i 2010. godinu je završio sa 4,7 milijardi evra prihoda.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво