Читај ми!

Ide standard lajkovačkom prugom

Lajkovac je jedna od tri opštine u Srbiji koje imaju najveću prosečnu zaradu. Pored dobre statistike i obični građani kažu da se u Lajkovcu dobro živi. Trećina domaćinstava u tom gradu živi od zarada u "Kolubari", a prosečna januarska zarada je oko 65.000 dinara.

Najveće prosečne zarade u januaru imali su zaposleni u Kostolcu, Lazarevcu i Lajkovcu, a najniže u Ljigu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. U Lajkovcu trećina domaćinstava živi od zarada u "Kolubari".

Šestočlana porodica Duška Petrovića jedna je od onih za koju se u Lajkovcu može reći da je u dobrom materijalnom stanju. Duško je mašinbravar, a zaposlen je u REIK-u "Kolubara-Metal".

"Kao i mnogi meštani Opštine Lajkovac i ja sam zaposlen u REIKU "Kolubara" i mogu da kažem da se solidno živi, mada se naše domaćinstvo godinama sticalo, odnosno kućilo", kaže Petrović.

U rudarskom kombinatu "Kolubara" radi 1.550 Lajkovčana. Drugim rečima, od "Kolubare" zavisi egzistencija jedne trećine stanovnika Opštine Lajkovac.

Najviše zahvaljujući "Kolubari", prosečna januarska zarada u Lajkovcu bila je 65.592 dinara - među najvišim u Srbiji.

Pored dobre statisike i obični građani su takođe zadovoljni životom u tom gradu i dodaju da se u Lajkovcu u poređenju sa drugim mestima solidno živi.

Nekada jedan od železničkih centara Srbije, Lajkovac je sada jedan od temelja EPS-a, jer značajni deo njegove teritorije leži na naslagama lignita. U infrastrukturne objekte prošle godine u opštini je uloženo 300 miliona dinara.

Predsednik Opštine Lajkovac Dušan Živanović kaže da Tamnava Zapadno polje, koja leži na teritoriji Opštine Lajkovac proizvodi 50 odsto uglja za potrebe električne energije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, mnogi meštani Lajkovca rade u "Kolubari", imaju solidne plate i daju lepu ekonomsku sliku lajkovačke opštine.

Opština Lajkovac ima 16.500 stanovnika. Osam stotina je nezaposlenih, a stalnu socijalnu pomoć prima 25 građana.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи