Zabranjen izvoz pšenice

Vlada Srbije odlučila da zabrani izvoz pšenice. Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona što je 115.000 tona više nego što je planirano.

Na današnjoj telefonskoj sednici, Vlada Srbije je odlučila da zabrani izvoz pšenice,  rečeno je agenciji Beta u Vladi.

Prema podacima udruženja Fonda za žito, iz Srbije je od prošlogodišnje žetve do početka marta izvezeno 615.000 tona što je 115.000 tona više nego što je planirano.

I to udruženje i Unija pekara su tražili da se zabrani izvoz pšenice iz Srbije da bi se regulisalo stanje na tržištu.

Predsednik Udruženja pekara Zoran Pralica rekao je ranije da hleb neće poskupeti ukoliko Vlada prihvati zahteve pekara, među kojima je i zabrana izvoza pšenice i brašna. 

Pored zabrane izvoza pšenice i brašna, pekari traže da se ukinu carine na uvoz brašna i pšenice kao i da se produži važenje Uredbe o hlebu koja predviđa ograničenje marži.

Pralica je rekao da pekari traže i korekciju odredbe sporazuma između Robnih rezervi i Unije pekara kojim bi se cena hleba, koja se pravi od pozajmljene pšenice iz rezervi, povećala sa 38 dinara (koliko je bilo najviše) na 44 dinara.

Predsednik Udruženja pekara je dodao da će, u suprotnom, hleb morati da poskupi, jer će doći do poskupljenja električne energije i nafte.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи