Refinansiranje kredita od aprila

Banke spremne da klijentima već početkom aprila ponude refinansiranje kredita uz grejs period od godinu i po do dve. Najveće povoljnosti za građane sa stambenim kreditima.

Posle formiranja nove vlade, počeće zvanični razgovori o definisanju uslova za najavljeno reprogramiranje stambenih kredita - saznaje RTS, u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića.

Bankari za to neće dobiti nikakva sredstva iz budžeta, ali su radi da se uključe u taj program. Kažu da bi već početkom aprila klijentima mogli da ponude refinansiranje kredita uz grejs period od godinu i po do dve. Za to vreme, građani ne bi otplaćivali glavnicu, već samo kamatu.

"Da li će to biti pola rate ili nešto više zavisi od toga kakav je kredit. Ako je sa dužim rokom otplate kamata više učestvuje u rati, ako je s kraćim rokom otplate onda klijent više vraća glavnicu, pa će imati značajnije sniženje rate", rekao je Miroslav Rebić iz "Sosijeteženeral" banke.

Računica Vlade je da bi se reprogramom stambenih kredita rata umanjila u proseku za 100 evra tokom grejs perioda. Posle dve godine bi se vratili na stare uslove i 10 evra veću ratu nego sada.

Rate i četiri puta niže

Za pozajmice uzete na kraći period rate bi bile tri do četiri puta niže dok traje grejs period, ali bi se posle dve godine plaćalo i duplo više nego sada.

U svakom slučaju, dilemu da li da se uključe u Vladin program privremeno smanjenja rata neće imati oni koji već kasne sa vraćanjem dugova. Na to može da računa 860.000 onih koji za sada uredno vraćaju kredite.

"Ako je nekom nemoguće da plaća danas, on svakako može da se nada da će imati veće prihode za godinu dve i da će moći da plaća veće obaveze", rekao je ekonomista Miroslav Zdravković.

Vlada je i ranije pokušavala da građanima olakša život i vraćanje kredita dok ne stignu bolja vremena - tako je od marta prošle godine bilo moguće pozajmiti do 300.000 dinara na tri godine, a da se prve godine plaćala samo kamata dok ne prođe najgore.

Godinu dana kasnije situacija u Srbiji je gotovo ista, a oni koji su se tako zadužili narednih meseci počeće da plaćaju šest puta veće rate.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво