Novi modeli osvajaju tržište

Tržište automobila u svetu doživelo procvat u 2010. godini, što se predviđa i za ovu. Za februar 2012. godine u Kragujevcu najavljena montaža modela "lanča muza" i "fijat idea". "Mercedes" otvara dve nove fabrike u Nemačkoj. Be-Em-Ve priprema vozilo čiji je pogon sto odsto električni.

Prošle godine prodato je 12 miliona automobila više nego 2009. godine. Nemci nemaju problema da plasiraju automobile na tržište, ali prodaja opada u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

"Fijat" beleži pad prodaje od 30 odsto na evropskom tržištu, ali američki koncern "Krajsler" od skora deo "Fijata" prodaje u Americi bolje nego prethodnih godina. 

RTS nezvanično saznaje da će novi model, iako u manjem obimu, biti sklapan od februara 2012. godine.

Od aprila prestaje proizvodnja "punta" u Kragujevcu, a potom će se šest meseci pripremati proizvodnja nova dva modela, "lanča muza" i "fijat idea". To će biti potpuno novi modeli i proizvodiće se u Kragujevcu u seriji od 50.000 do 70.000 primeraka godišnje.

Posle razlaza sa "Krajslerom", "Mercedes" je ove godine u januaru prodao 30 odsto više automobila nego lane. Najtraženiji su najluksuzniji modeli.

"Zahvaljujući povećanoj potražnji Mercedes će ove godine otvoriti dve nove fabrike u Nemačkoj, gde ćemo kroz program Vlade zaposliti oko 15.000 radnika. Najveće operacije su nam usmerene na kinesko tržište", kaže Andrejas Binder iz "Mercedes Benca".

Sa tri litra benzina 800 kilometara 

U Be-Em-Veu će 2013. godine izbaciti novu seriju automobila nazvanu "i", što u prevodu znači električni, inteligentni i informacioni Be-Em-Ve "i" za 21. vek.

"Pripremamo automobil koji će sa svega tri litra benzina moći da pređe skoro 800 kilometara, čiji je pogon sto odsto električni, po gradu vozi na elektriku, a van grada koristi mali motor kao agregat", kaže Hofrman Šekler iz Be-Em-Vea.

Stručnjaci procenjuju da će 2011. godine biti proizvedeno i prodato čak osam miliona automobila više i da će svaki treći automobil 2015. godine u Evropi biti na hibridni ili električni pogon.

Dogodine, francuska vlada u svim većim gradovima obezbediće punktove gde će se elektromobili besplatno puniti i parkirati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво