Neiskorišćen prostor za saradnju

Srbija bi u Tursku mogla da izvozi i do 200 miliona dolara, što je četiri puta više nego sada, rekao ambasador Turske Ali Riza Čolak. Očekuje se i unapređenje saradnje u turizmu, ocenjeno na Srpsko-turskom forumu u Beogradu.

Posle više sastanaka na najvišem nivou, što u Beogradu, što u Ankari, i privrednici, srpski i turski sastaju se sve češće. Od početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini razmena je povećana 10 odsto i ugovoreno je nekoliko većih poslova.

Privreda Srbije mogla bi godišnje u Tursku da izveze robu u vrednosti do 200 miliona dolara, četiri puta više nego sada, rekao je ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak.

Čolak je na otvaranju drugog Srpsko-turskog foruma u Beogradu najavio da će 10. marta premijer Mirko Cvetković posetiti Tursku i rekao da je uveren u razvoj saradnje.

"Turska godišnje uvozi robu iz sveta u vrednosti oko 1.400 milijardi dolara, a narednih pet godina očekuje se veći privredni rast, što je šansa za srpske privrednike da investiraju na to veliko tržište", naveo je Čolak.

Turizam je, prema njegovoj oceni, jedna od oblasti gde bi mogla da bude unapređena saradnja Srbije i Turske.

"Kompanije dve zemlje dobro sarađuju" rekao je Čolak, ali nije pominjao mogućnost da bi "Turkiš erlajns" kupio srpsku kompaniju "Jat ervejz".

Smederevska "Goša", prvi put je izvezla robu, vagone-cisterne u Tursku 1952. godine. Sada pregovaraju sa dve turske fabrike.

Vlastimir Nešić iz "Goše" u Smederevskoj Palanci kaže da bi to bi bila međunarodna kooperacija gde bi se prvi vagoni izmontirali u "Goši", a posle bi se tehnologija transferisala u Tursku. 

I Turci bi da posluju u Srbiji. Zekerija Balbaj iz "Zahit aluminijuma" rekao je da traže partnera sa kojim bi sarađivali, posebno u proizvodnji nameštaja i spoljnih fasada.

Generalni sekretar Privredne komore Beograda Ivana Zeljković podsetila je na značaj sporazuma Srbije i Turske o slobodnoj trgovini koji se primenjuje od septembra 2010. godine i istakla sniženje carinskih stopa do 15 odsto.

Predstavnik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Aleksandar Nedeljković je privrednicima Turske predstavio mogućnosti investiranja u Srbiju i rekao da se ove godine očekuje priliv investicija od oko tri milijarde evra.

Nedžad Kačapor iz Udruženja privrednika SITA kaže da je Turcima interesantna privatizacija fabrika u Srbiji.

"Ako proizvode svoju robu u Srbiji, 51 procenat mogu slobodno da izvoze na rusko tržište bez carina, a pozanto je da 40 odsto truskog izvoza ide na rusko tržište", rekao je Nedžad Kačapor.

Na Srpsko-turskom forumu učestvovalo je 46 turskih i 60 domaćih firmi. Prvi takav skup organizovan je 2010. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво