"Beneton" preuzeo "Niteks"

Jedna od najvećih kompanija tekstilne industrije, italijanski „Beneton“, zvanično preuzeo poslovanje niške fabrike tekstila „Niteks“. U naredne četiri godine „Beneton“ planira da zaposli 2.700 ljudi.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, predstavnici kompanije „Beneton" i grada Niša potpisali su sporazum o otvaranju fabrike „Beneton" u Nišu, u kojoj ta kompanija planira da u naredne četiri godine zaposli 2.700 ljudi.

Ta investicija vredna je 43,2 miliona evra, a država će podržati projekat sa 9.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Ministar Dinkić je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je ovo najveći događaj za srpsku tekstilnu industriju u poslednjih deset godina i da će sa ovom investicijom jug Srbije postati centar tekstilne industrije.

Dinkić je precizirao da će od marta ove godine „Beneton" postati zvanično vlasnik „Niteksa", a da je planirano da već od maja krene sa proizvodnjom.

„'Beneton' kupuje imovinu 'Niteksa' za tri miliona evra i planira da polovinu proizvodnih hala sruši i izgradi potpuno nove objekte, kupi novu opremu, a planirano je da do kraja godine pokuša da proizvede milion odevnih predmeta", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je rekao da je planirano da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike bude oko 72 miliona evra i da proizvodnja bude prvenstveno namenjena izvozu.

Dinkić je naveo da je ovaj način podsticaja investitora isplativ, jer analize govore da je rok povraćaja novca manji od godinu dana, kroz uplatu poreza na zarade uposlenih radnika.

„U slučaju 'Niteksa' biće angažovani i lokalni građevinari koji će graditi fabrike i dobiti 10 do 15 miliona evra po osnovu angažmana na tom poslu", naglasio je Dinkić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović izjavio je da ova investicija od velikog značaja za Grad Niš, jer mu daje šansu da postane centar tekstilne industrije.

Simonović je rekao da je za godinu dana mnogo toga urađeno, ali da ne bi bilo rezultata da nije bilo saradnje Vlade i lokalne samouprave.

Operativni direktor „Benetona" Fabio Sertori istakao je da je proizvodna filozofija te kompanije zasnovana na specifičnim veštinama radnika i traženju proizvodnih područja u kojima je uveden „nou hau" (znati kako), zadovoljen kvalitet i potrebe krajnjeg potrošača.

Sertori je rekao da „Beneton" koristi najbolje proizvodne međunarodne kapacitete sa kojim se i Srbija može ponositi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво