"Beneton" preuzeo "Niteks"

Jedna od najvećih kompanija tekstilne industrije, italijanski „Beneton“, zvanično preuzeo poslovanje niške fabrike tekstila „Niteks“. U naredne četiri godine „Beneton“ planira da zaposli 2.700 ljudi.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, predstavnici kompanije „Beneton" i grada Niša potpisali su sporazum o otvaranju fabrike „Beneton" u Nišu, u kojoj ta kompanija planira da u naredne četiri godine zaposli 2.700 ljudi.

Ta investicija vredna je 43,2 miliona evra, a država će podržati projekat sa 9.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Ministar Dinkić je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je ovo najveći događaj za srpsku tekstilnu industriju u poslednjih deset godina i da će sa ovom investicijom jug Srbije postati centar tekstilne industrije.

Dinkić je precizirao da će od marta ove godine „Beneton" postati zvanično vlasnik „Niteksa", a da je planirano da već od maja krene sa proizvodnjom.

„'Beneton' kupuje imovinu 'Niteksa' za tri miliona evra i planira da polovinu proizvodnih hala sruši i izgradi potpuno nove objekte, kupi novu opremu, a planirano je da do kraja godine pokuša da proizvede milion odevnih predmeta", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je rekao da je planirano da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike bude oko 72 miliona evra i da proizvodnja bude prvenstveno namenjena izvozu.

Dinkić je naveo da je ovaj način podsticaja investitora isplativ, jer analize govore da je rok povraćaja novca manji od godinu dana, kroz uplatu poreza na zarade uposlenih radnika.

„U slučaju 'Niteksa' biće angažovani i lokalni građevinari koji će graditi fabrike i dobiti 10 do 15 miliona evra po osnovu angažmana na tom poslu", naglasio je Dinkić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović izjavio je da ova investicija od velikog značaja za Grad Niš, jer mu daje šansu da postane centar tekstilne industrije.

Simonović je rekao da je za godinu dana mnogo toga urađeno, ali da ne bi bilo rezultata da nije bilo saradnje Vlade i lokalne samouprave.

Operativni direktor „Benetona" Fabio Sertori istakao je da je proizvodna filozofija te kompanije zasnovana na specifičnim veštinama radnika i traženju proizvodnih područja u kojima je uveden „nou hau" (znati kako), zadovoljen kvalitet i potrebe krajnjeg potrošača.

Sertori je rekao da „Beneton" koristi najbolje proizvodne međunarodne kapacitete sa kojim se i Srbija može ponositi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 01. feb 2011, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Lepo zvuci

Sve je to lepo, kad bi to i stvarno po evropskom standardu bilo? kakvi su uslovi i kakve plate? o tome ni reci draga gospodo, opet raditi da prezivis.
Ma ne dolaze oni sto nas vole vec da im radimo za par €vra mesecno.
Sve to zvuci smesno i zalosno a nasi politicari lazu svoj narod.

(ponedeljak, 31. jan 2011, 16:05) - Zajecarac [neregistrovani]

CESTITKE

Zelim vam jos puno novih investicija! Sve najbolje!