Nova pravila u "Fijatu"?

Završen referendum o strožim pravilima rada u "Fijatovoj" fabrici u Torinu, koji će indirektno uticati i na fabriku automobila u Kragujevcu. Ishod glasanja znaće se kasno večeras.

U "Fijatovoj" fabrici "Mirafiori" u Torinu, završen je dvodnevni referendum o strožim pravilima rada.

Referendum je uspeo, jer je glasalo više od polovine zaposlenih, njih 5.600, a njegov ishod znaće se kasno večeras.

Ukoliko većina prihvati ponudu, "Fijat" će uložiti znatna sredstva, pre svega u istraživanje i razvoj. U suprotnom, torinska kompanija najavljuje dodatna izmeštanja proizvodnje u inostranstvo. Odluka će, indirektno, uticati i na fabriku u Kragujevcu.

Suština ponude rukovodstva "Fijata" jeste da radnici rade znatno više u tri, a ne dve smene dnevno, tokom šest, a ne pet radnih dana sedmično, sa kraćim pauzama i smanjenim pravima, uključujući novčane kazne, pa i otkaze za divlje štrajkove. O tim zahtevima ili o otkazu, izjašnjavali su se radnici torinske fabrike "Mirafiori".

Rigorozna ponuda prvog čoveka "Fijata" Serđa Markionea nije proizvoljna, o čemu najrečitije govori podatak da 22.000 zaposlenih u pet italijanskih fabrika "Fijata" godišnje proizvede automobila koliko i 6.500 "Fijatovih" radnika u Poljskoj i to za 400 evra mesečno, odnosno trećinu plate italijanskog kolege.

"Nadam se da će radnici glasati 'za', ne samo zbog njih samih i "Mirafiorea", već zato što bi u protivnom sedamdeset, osamdeset hiljada radnika ostalo bez posla" kaže radnik Aniello Rosano.

Radnik Salvatore Nani voleo bi da zna ko će spasti radnike u zemlji, ako pobedi opcija protiv i ako Vlada kaže da Markione može da napusti Italiju.

Svi sindikati potpisali su ugovor sa "Fijatom" o novim pravilima rada, koja se već primenjuju u fabrici Pomiljano. Protiv je samo Udruženje metalaca, čiji članovi čine oko 20 odsto zaposlenih.

Bez obzira na ishod referenduma u Torinu, on indirektno utiče i na "Fijatovu" fabriku u Kragujevcu, pre svega ujednačavanjem oštrijih pravila rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи