Opomena iz Brisela

Brisel prati odluku o uvođenju dvojnih akciza na naftne derivate. Evropska unija mogla bi da uputi oštro upozorenje Beogradu, jer smatra da su diskriminisane evropske kompanije i narušen SSP. Vlada spremna da promeni Zakon o akcizama.

Evropska komisija pažljivo ispituje problem oko uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

"Evropska komisija će o tom pitanju ubrzo razgovarati sa srpskim vlastima koje su privržene tome da obezbede sprovođenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

U saopštenju koje je izdato povodom pitanja medija da li su dvostruke akcize u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju Srbije EU nije dat direktan.

Kako se ističe, Komisija pridaje veliki značaj obavezama Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije kako bi se obezbedilo predvidljivo ekonomsko okruženje za sve kompanije i potrošače.

U Briselu kažu da su dvojnim akcizama diskriminisane evropske kompanije i narušen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U kabinetu potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića, ranije je potvrđeno RTS-u da je zbog dvojnih akciza Srbija neformalno upozorena.

Đelić kaže da je zbog toga Ministarstvo finansija uputilo zvanični dopis evropskoj delegaciji da Evropa zauzme i formalan stav.

"Ukoliko Evropa smatra da je da je na bilo koji način došlo do povrede Sporazum o stabilizaciji naša, Vlada će uskladiti zakon", rekao je Đelić.

Vlada preispituje zakon?

Skupština Srbije usvojila je nedavno amandman SPS-a kojim se akcize na gorivo NIS-a povećavaju 30 para, a za uvozno gorivo 4,8 dinara.

Vlada Srbije je u međuvremenu saopštila da je spremna da pokrene proces promene spornog Zakona o akcizama, ukoliko se ispostavi da je on u suprotnosti sa evropskim direktivama i SSP, prenosi Tanjug.

U Ministarstvu finansija za RTS ranije danas su rekli da to Ministarstvo nije tražilo izmene akciza na gorivo, već je predlažući Zakon o izmenama Zakona o akcizama predložilo samo izmene akciza na cigarete, a da su akcize na naftne derivate bile poslanički amandman SPS-a.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da će greška u vezi sa amandmanom biti ispravljena. "Kada procenimo da smo napravili pogrešan korak, moramo to priznati i napraviti korak nazad", izjavila je predsednica parlamenta.

"To znači da oni koji mnogo rade, a složićemo se da Skupština Srbije mnogo radi, može da napravi, uz mnogo toga što je pozitivno, i po neku grešku, i tu grešku mora da ispravi, imperativno", rekla je predsednica Skupštine novinarima u parlamentu.

Upitana kada će to biti ispravljeno, ona je odgovorila da će se to desiti kad se ispune formalni uslovi.

"To bi moglo da se desi, kad se stvore poslovnički uslovi, odnosno kad najmanje 84 poslanika ili Vlada po hitnom postupku predloži sednicu, a posle 1. marta to može biti i moja odluka, kao predsednika Skupštine", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво