Još jedna teška godina

Standard građana opao, a dinar oslabio, uglavnom se kupuju osnovne stvari. Kriza i dalje traje, a bolje nam neće biti ni u 2011. godini, kažu stručnjaci.

Ovu godinu obeležila su poskupljenja i nestašice nekih osnovnih životnih namirnica, poput ulja, mleka i šećera.

Standard je padao a dinar slabio. U prvih 11 meseci cene su povećane 10,8 odsto, a domaća valuta oslabila je prema evru za više od devet dinara.

Prosečna novembarska plata iznosila je 34.444 dinara. Ekonomisti procenjuju da se standard u narednoj godini neće bitnije menjati.

Nesrazmera između želja i mogućnosti sve je veća. Prosečan stanovnik Srbije potrebe svodi na minimum i kupuje samo najneophodnije.

Građani kažu da sve ide na goli život, ništa ne ostaje za kulturu, kao i da su cene porasle mnogo više od rasta evra.

Domaćinstvo u Srbiji mesečno prosečno raspolaže sa 49.760 dinara.

"Zbog pada kupovne moći srpski potrošač ima manje novca na raspolaganju u odnosu na period pre krize, što znači da se on racionalno ponaša, vodi računa šta kupuje, brižljivo planira svoje kupovine, pravi spiskove", kaže Vladana Mijailović iz Agencije za istraživanje tržišta GFK.

Mijailovićeva kaže da velike kupovine nastavljaju da gube na atraktivnosti u odnosu na period pre krize.

Praznični privid boljeg života

Zbog poljuljanog standarda tokom godine na akcijama su često bili osnovni životni proizvodi.

"Kao jedna od posledica pada kupovne moći jeste i rast učešća čekova u našem prometu. Potrošači se sve češće odlučuju za ovaj vid plaćanja budući da im to omogućava da odlože taj trošak i naravno da ne plaćaju kamatu", kaže Vesna Žabić iz sektora za odnose sa javnošću "Delta-Maksi grupe".

Kriza i dalje traje, a osetno bolje neće nam biti ni naredne godine, procenjuju stručnjaci.

"Očekujem da 2011. u najgorem slučaju neće biti lošija od 2010. godine, odnosno da prosečni stanovnik Srbije neće živeti gore nego u ovoj godini. Kada je u pitanju rast zarada u javnom sektoru i penzija, on će biti oko sedam odsto što će praktično biti slično rastu troškova života", kaže Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Pred praznike potrošnja je veća. Mnogi svesno ulaze u minus da bi makar na kratko stvorili privid boljeg života.

Već početkom 2011. godine čarolija će nestati jer se najavljuju poskupljenja goriva, cigareta, alkoholnih pića, slatkiša i garderobe.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво