Evropsko stezanje kaiša

Vodeće evropske ekonomije zatražile od Evropske komisije zamrzavanje budžeta do 2020. godine. Stav "velike trojke" je da bi budžet u tom periodu trebalo da prati stopu inflacije. Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope.

Lideri vodećih evropskih ekonomija, Dejvid Kameron, Angela Merkel i Nikola Sarkozi, kojima su se pridružili finski i holandski premijeri, uputili su zajedničko pismo Evropskoj komisiji i njenom predsedniku Žoze Manuel Barozu tražeći da se budžet EU nakon ove godine zamrzne do kraja decenije.

Javna potrošnja ubuduće mora biti ograničena, a budžeti narednih godina trebalo bi da prate stopu rasta inflacije, pišu evropski lideri.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom već dogovorio da se budžeti za 2012. i 2013. godinu zamrznu kao deo dugoročnog plana ograničenja budžeta do 2020. godine, prenosi Indipendent.

Kameron je ocenio da širom kontinenta države "stežu kaiševe" kako bi se izborile sa svojim deficitima i da Evropa ne može da bude imuna na to.

Britanski premijer je opisao dogovor tri najveće ekonomije EU kao "ogroman uspeh" i napomenuo da je trojac ujedinjen i odlučan u svojim namerama da ne dozvoli da evropski budžet izmakne kontroli.

Kameron je priznao da je i za ovu godinu želeo da budžetsko povećanje bude niže od 2.91 odsto koliko je dogovoreno na samitu, i da će aktivno raditi na zaustavljanju rasta u 2012. godini. Inače, Britanija je zagovarala zamzavanje i ovogodišnjeg budžeta, ali je na pregovorima nadglasana, prenosi Indipendent.

"Čak i stopa od 2,91 odsto znači da mnogo novca ide iz Britanije u Brisel", rekao je britanski premijer.

Skromnijem evropskom budžetu protive se siromašnije zemlje istočne Evrope, a Poljska upozorava da će se odupreti smanjenju budžeta Unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије