Cene rastu, novčanici prazni

Inflacija do kraja godine 11 odsto, upozoravaju ekonomisti. Svaki peti stanovnik nezaposlen, sve je više siromašnih, a očekuju se poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i cigareta.

Budžet za sledeću godinu biće dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje sredinom naredne nedelje. Time Vlada ispunjava sve uslove za završetak šeste revizije aranžmana sa MMF-om.

Privreda se oporavlja, zahvaljujući izvozu, a kurs dinara se stabilizovao. Međutim, Srbija je  rekorder sa 19,2 odsto nezaposlenih, sve više je siromašnih, a u Novu godinu ulazi sa 11 odsto višim cenama.

"Unutar te inflacije, inflacija hrane je najveća i ona više pogađa siromašne i oni opravdano percipiraju rast cena većim, nego što se to statistički u proseku vidi", rekao je ekonomista Pavle Petrović.

Ekonomisti smatraju da je zbog inflacije dobro to što će od januara, plate i penzije biti povećane dva, umesto šest odsto. S druge strane, najavljuju se poskupljenja, od cigareta, preko goriva, do hleba.

"Sigurno da je država kriva, jer su cene poljoprivrednih proizvoda i hrane vezane za pitanja koje reguliše država. Postavlja se pitanje da li se vodi dobra poljoprivredna politika, politika robnih rezervi, konkurencije, jer sve to utiče na veoma veliki rast cena poljoprivrednih, a u stvari prehrambenih proizvoda", rekao je ekonomista Jurij Bajec.

Bez povećanja subvencija i podsticaja 

Najvažnije je zaposliti ljude, a država je imala plan - davala je i po 10.000 evra za novootvoreno radno mesto.

"Subvencije predstavljaju skup i neefikasan način kojim se kompenzuju nedostaci u poslovnom ambijentu i da je to dobar način, izdašno bi ga primenjivale druge zemlje. Dajemo mnogo veće podsticaje za strane investitore, a investicije su manje nego u većini zemalja", kaže ekonomista Milojko Arsić.

Vlada obećava da neće biti povećanja subvencija i podsticaja.

"Prioritet će biti dat malom broju krupnih investicionih projekata, a, takođe, pretpostavlja se da će doći do ubrzanog povlačenja sredstava i trošenja iz međunarodnih finansijskih institucija, na Koridor 10", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Zajedno s budžetom, sredinom naredne nedelje Skupštini će biti dostavljene izmene Zakona o porezu na imovinu. Iako je najavljivano da će posebno pogoditi najimućnije, u stvari, svi ćemo plaćati više.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво