Veće premije za mleko

Premije za mleko povećane na četiri dinara po litru, odlučila Vlada Srbije. Usvojene izmene Zakona o platnom prometu koje treba da obezbede veću finansijsku disciplinu.

Vlada Srbije donela je uredbu o povećanju premije koja se isplaćuje proizvođačima mleka sa 1,5 dinara na četiri dinara po litru.

Očekuje se da će to povećanje premije dovesti do obezbeđivanja dovoljnih količina mleka, kako za domaće tržište, tako i za izvoz, unaprediti proces proizvodnje i kvalitet proizvoda, saopšteno je posle sednice Vlade.

Poslednjih nekoliko meseci, u prodavnicima nema dovoljno mleka, jer su proizvođači smanjili isporuke, nezadovoljni otkupnom cenom i premijama koje dobijaju iz državne kase. Proivođači su tražili da se premija poveća na pet dinara po litru.

Vlada Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o platnom prometu, koje treba da obezbede veću finansijsku disciplinu.

Predviđena je obaveza registra menica koji će voditi Narodna banka Srbije, a menice koje su u opticaju moraće da budu registrovane u roku od 120 dana od početka primene novih propisa i to će moći da učine i dužnici i poverioci.

Preduzećima koja na vreme ne izmiruju svoje obaveze biće istovremeno blokirani svi dinarski i devizni računi, a biće onemogućeno da dužnik otvori u drugoj banci novi račun. Izmenama Zakona o platnom prometu biće ukinuta obaveza pravnim licima da narednog dana uplate gotovinu na svoj račun, jer je za to predviđen rok od sedam dana.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o veterinarskoj saradnji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 25. dec 2010, 22:05)
farmerka dragana c [neregistrovani]

premija za mleko

Kolika kolicina mleka treba biti za premiju?

(subota, 04. dec 2010, 17:13)
stocar morave [neregistrovani]

novost

Nije u pitanju kolika je premija nego kolika je otkupna cena mleka, spremni smo da proizvodimo daleko vise, ali cene mi da odredjujemo a ne vi gospodo ako neznate koliki je nas trud izvolte dodjite na selo pa se uverite dali je normalno da neko radi i da je u minisu.?