Ruski kredit za srpske železnice

Realizacija projekata koji se finansiraju iz "ruskog kredita" počeće iduće godine, a svih 800 miliona dolara biće uloženo u železnicu. U realizaciji projekata učestvovaće ruska preduzeća "ZGOP" i "Zarubežstroj".

Svih 800 miliona dolara "ruskog kredita" Srbiji biće uloženo u železnicu, rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i najavio da će u martu početi realizacija projekata, među kojima izgradnja beogradskog železničkog čvora, pruge Valjevo-Loznica i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

Realizacija projekata koji se finansiraju iz ruskog kredita počeće iduće godine, čim počne nova građevinska sezona, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, dodajući da očekuje da će za nekoliko meseci biti završena i tehnička dorada tih projekata.

Predstavnici "Ruskih državnih železnica" i "Železnica Srbije" potpisali su u Ministarstvu za infrastrukturu protokol sa pregovora dveju delegacija i memorandum o razumevanju između kompanija koje će učestvovati u realizaciji projekata iz ruskog kredita "Privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga" (ZGOP) i ruske "Zarubežstroj tehnologije", firme-ćerke Ruskih železnica.

"Dogovorili smo se da će dva preduzeća, ZGOP i 'Zarubežstroj', zajednički raditi na realizaciji projekata. Naravno, pored njih, na drugim delovima projekata radiće i druga građevinska preduzeća", rekao je Mrkonjić.

Potpredsednik "Ruskih državnih železnica" Avtanil Gorgiladze je istakao da je napravljen veliki korak u realizaciji tih projekata, dodajući da je dogovoreno da za dve nedelje bude formirana radna grupa koja će razmenjivati informacije sa ruskom i srpskom stranom.

Direktor preduzeća ZGOP iz Novog Sada Zoran Stanojević je rekao da je ovo važan projekat za upošljavanje građevinske operative, konkretno tog preduzeća, koje zapošljava više od 350 radnika.

Izvršni direktor "Zarubežstroj tehnologije" Kiril Voronjin naveo je da je ta firma zainteresovana za učešće u projektima u Srbiji i napomenuo da trenutno radi u Libiji, na izgradnji železničke pruge dužine 554 kilometra, vrednosti 2,2 milijarde evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво