Počela gradnja jeftinih stanova

Prvih 1.500, od planiranih 4.500 stanova, počeli da se grade na mestu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu. Ugovore za te jeftine stanove, građani počinju da potpisuju sledeće sedmice.

Na prostoru nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu, počela je gradnja prvih 1.500 stanova, od 4.500, koliko je planirano u okviru državnog programa jeftine stanogradnje u Srbiji. Za te stanove prijavilo se više od 10.000 građana. Oni koji su se javili među prvima, već sledeće nedelje moći će da potpišu ugovore.

Radnici preduzeća Ratko Mitrović Dedinje, Monter i Banković, pripremaju zemljište za temelje zgrada za prvih 500 stanova.

"U prvoj fazi, 50.000 metara biće stambenog prostora, odnosno 499 stanova u ovoj fazi. Nakon dve nedelje, krećemo sa sledećom fazom, koja obuhvata 952 stana, tako da ćemo u ovom trenutku započeti sa gradnjom preko 1.450 stanova", kaže Živko Vujović, rukovodilac projekta iz Građevinske direkcija Srbije.

Slobodan Kostić iz preduzeća Ratko Mitrović Dedinje, misli da je ovaj projekat podsticaj i pokretanje proizvodnje koja je u ovom periodu krize bila na nekom nižem nivou.

"Mislimo da će nas ovaj projekat malo oporaviti i da ćemo na neki način prevazići ovu krizu", smatra Kostić.

Građani koji su konkurisali za kupovinu stanova biće pozivani od sledeće nedelje, u Građevinsku direkciju Srbije, da potpišu ugovor i uplate učešće od 5 odsto vrednosti stana. Oni koji se odluče za kredit, dobiće preporuke za banke.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da nekoliko banaka tvrdi da će omogućiti građanima koji uzimaju kredite, a koji žive u stanovima i plaćaju mesečnu kiriju, da dobiju takve uslove, da faktički otplatu za stan u koji će se useliti.

"Oni počinju da odplaćuju kredit onoga dana kada se u usele u stan, pa ne postoji duplo plaćanje i kirije i rate za stan i mi se zajednički borimo da se sledeće godine obezbedi još više sredstava za subvencionisanje stambenih kredita, makar kada je u pitanju gradnja iz ovog projekta. Ono što ćemo sigurno obezbediti, to je da svi ovi stanovi budu osigurani kod nacionalne korporacije", kaže Dulić.

U projekat će biti uloženo oko 250 miliona evra i biće zaposleno oko 30.000 ljudi. Cena kvadratnog metra stanova je 1.290 evra. Vojska će na ime ustupanja zemljišta na prostoru nekadašnje kasarne dobiti oko 1.000 stanova.

Na prostoru od 42 hektara, gde je više od pola veka bila kasarna, više nema vojnih objekata.  Ovde će, kako se najavljuje, do marta 2012. biti gotovo prvih 1.500 stanova, a svih 4.500 biće završeni do kraja 2012. godine. U martu sledeće godine počeće izgradnja još oko 1.500 stanova na Novom Beogradu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво