Pamet u glavu, novac na selo

Poljoprivreda je jedino rešenje za krizu u Srbiji, poručio resorni ministar Saša Dragin, otvarajući Nacionalnu konferenciju "Agrobiznis Srbije - Perspektive razvoja u 2011". Rebalansom budžeta treba povećati pomoć poljoprivredi, smatra ministar.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin rekao je, na otvaranju Nacionalne konferencije Agrobiznis Srbije - Perspektive razvoja u 2011, da poljoprivreda nije generator krize, nego njeno rešenje, u ovom trenutku verovatno jedino za Srbiju.

Najbolji pokazatelj da agrarni budžet treba da bude povećan jeste to što se dinar uložen u poljoprivredu državi vraća kao pet, a u slučaju pojedinih poljoprivrednih kultura, čak i deset dinara, rekao je Dragin.

"Poljoprivreda je već iskorišćena razvojna šansa Srbije, što najbolje dokazuju rezultati koje je poljoprivredna proizvodnja postigla u prethodne dve godine", rekao je ministar.

Srpski agrar je 2009. godine zabeležio izvoz vredan dve milijarde dolara, sa suficitom od 650 miliona dolara.

"Osim vojne industrije, nijedna druga privredna grana ne može se pohvaliti ovakvim rezultatima", rekao je Dragin, napominjući da je, već u prvoj polovini ove godine, prošlogodišnji izvoz premašen za 25 odsto.

Ministar ističe da je sa ograničenim sredstvima postignuto mnogo, ali, ipak, nedovoljno i da zbog toga, rebalansom budžeta, treba da se povećaju davanja za poljoprivredu.

Pre svega, kako je precizirao, treba pomoći uzgajivačima goveda, odnosno, proizvođačima mleka.

Dobro, ali može još bolje 

Dragin je rekao da se može očekivati da do kraja ove godine izvoz od agrara dostigne vrednost od tri milijarde dolara, a suficit možda bude čak i dupliran, u odnosu na prošlu godinu.

"Treba da budemo zadovoljni rezultatima naše poljoprivrede, ali sa druge strane ne možemo biti zadovoljni distribucijom zarade", rekao je Dragin, ukazujući na značaj udruživanja poljoprivrednika, kako bi zajednički mogli da utiču na državu i otkupljivače.

Ministar je rekao i da bi trebalo intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, jer je cena hrane na svetskom tržištu sve veća. Zbog toga, treba povećati davanja srpskom seljaku, jer će to pomoći prosperitetu države.

"Pamet u glavu - novac na selo, gde znaju kako da od toga naprave još više", zaključio je Dragin.

Nacionalna konferencija o agrobiznisu Srbije okupila je oko 250 učesnika, a organizator skupa, koji se održava u Narodnoj banci Srbije, jeste Udruženje novinara za poljoprivredu "Agropres".

Na drugoj nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu Srbije učestvuju predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, privrednih komora, zadružnih saveza, udruženja proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, vodećih kompanija u tom sektoru, međunarodnih organizacija, nevladinog sektora i diplomatskog kora.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи