Električni automobili sve jeftiniji

Cene automobila na električni pogon nerestano padaju. Za godinu dana, električni automobili pojeftinili za gotovo trećinu. Analitičari ocenjuju da će se trend pada cena nastaviti i narednih godina.

Upravo završeni drugi Međunarodni sajam automobila na električni pogon u Minhenu potvrdio je da cene elektro-vozila postepeno padaju, pri čemu oni prelaze sve više kilometara sa jednim punjenjem, a baterije nisu više tako teške i glomazne kao kad su ugrađivane u prve modele.

Predstavnik "Micubišija" Rajner Henzel izjavio je da su električni automobili "u početku bili skupi, baš kao i računari".

Ali, elektro-vozilo koje je prošle godine koštalo 57.000 evra, sada se može nabaviti za 34.390 i to samo zbog baterija koje su pojeftinile.

Henzel je naglasio da će sledeće godine cene sasvim sigurno biti još niže.

Većina vlasnika svojim automobilom prelazi u proseku 50 kilometara dnevno, ali je problem sa elektro-vozilima u tome što su im baterije još vrlo glomazne i teške.

To je nepraktično rešenje za prelaženje relativno malih rastojanja i zato se neprestano radi na proizvodnji manjih baterija, pa se proboj očekuje tek za nekoliko godina, ocenjuju analitičari.

Sajam u Minhenu, koji je održan od 19. do 21.oktobra, privukao je nešto manje od 400 izlagača iz čitavog sveta koji su pokazali novine u toj oblasti motore, baterije, ali i dizajn, a posetioci su mogli su da testiraju više od 100 probnih modela - od električnog mopeda pa do sportskog automobila.

Šef smotre Robert Mecger naveo je da je prošle godine na sajam stiglo 195 izlagača, a sada ih je dvostruko više, čak 388, među kojima su bili "Be-em-ve", "Pežo", "Micubiši" i mnogi drugi.

Sada dolaze i veliki proizvođači koji su ranije bili uzdržani, dodao je Merceg.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије