Samo mesec dana sigurnog grejanja

Svih energenata, osim uglja, ima dovoljno, ali rad energetskih preduzeća i toplana ugrožava teška ekonomska situacija, zaključila je Radna grupa Vlade Srbije za sigurno snabdevanje energetima. Poskupljenje grejanja je, kako navode, neophodno, ali niko ne može da precizira za koliko i od kada.

Toplane, sa sadašnjim količinama energenata, moći će nesmetano da rade narednih mesec dana.

Trenutno, polovina njih radi zahvaljujući mazutu iz Robnih rezervi, jer je ugovor sa NIS-om o snabdevanju tim energentom nepovoljan.

Izraženo u brojevima - 24 toplane mazut su dobile kao pozajmicu iz Robnih rezervi, a njih dvadesetak potpisalo je ugovor sa Naftnom industrijom Srbije.

Problem toplana bio je na dnevnom redu sastanka Radne grupe Ministarstva rudarstva i energetike, koja prati snabdevanje energijom i energentima.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović, po završetku sastanka, ipak nije mogao da kaže šta će se desiti posle mesec dana.

Stojanović očekuje da će problem biti rešen, ali napominje da je neophodno poskupljenje grejanja. Međutim, nije mogao da precizira koliko bi grejanje trebalo da poskupi i od kada.

Učesnici sastanka jednodušno ocenjuju da je vođenje socijalne politike kroz cene energenata neodrživo.

Kao izlaz iz začaranog kruga dugovanja, predlažu izradu socijalne karte.

"Ideju socijalnih karata podržavam i ne vidim drgi način da napravimo sistem kroz koji ćemo voditi socijalnu politiku a da je on održiv, da znamo tačno koliko nas košta i koga pomažemo. Ovako pomažemo i one koje treba i one koje ne treba", upozorava Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Statistika podržava njegove reči - račune najredovnije plaćaju penzioneri, a najviše duguju bogati. U čitavom lancu, na kraju, ispaštaju oni koji redovno plaćaju.

Nepopularnu meru isključenja potrošača koji neredovno plaćaju komunalne usluge i energete, najavljuju svi koji za to imaju tehničkih mogućnosti.

"Zauzeli smo poslovni stav da ćemo, što se tiče reklamacija, davati prednost našim redovnim platišama. Svi jednom moramo biti svesni da redovne platiše, bez obzira na to o kojoj se usluzi radi ne treba da budu taoci onih koji mesecima i godinama ne plaćaju za isporučene usluge", ističe generalni direktor "Beogradskih elektrana" Zoran Predić.

Gas obezbeđen do februara 

Direktor "Srbijagasa" kaže da ta kompanija, do februara 2011. godine, samostalno može da finansira isporuke gasa toplanama uz postojeći stepen naplate.

"Srbijagas", kako ističe Bajatović, može kreditno da se zaduži za još oko 100 miliona evra a to javno preduzeće će, u dogovoru sa Vladom, razmotriti šta još može da učini, kako bi finansijski moglo da iznese grejnu sezonu do kraja.

Bajatović navodi da ukupan dug svih potrošača "Srbijagasu" trenutno iznosi oko 430 miliona evra, od čega je 220 miliona samo za prošlu godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković zaključuje da je, kada su energenti u pitanju, preostalo da se reši još problem nestašice uglja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво