Inflacija iznad gornje granice

Do kraja godine, inflacija će biti nešto iznad planiranog nivoa od osam odsto, pre svega zbog poskupljenja hrane, rekao guverner Šoškić. Održavanje inflacije zavisi od toga da li će se država pridržavati dogovora o trošenju para iz budžeta, o čemu će se, naredne nedelje, razgovarati sa MMF-om.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da se i u oktobru mogu očekivati jači inflatorni pritisci, iznad granice ciljane inflacije od šest plus-minus dva odsto, kao posledica poskupljenja hrane.

"Inflacija će, do kraja godine, najverovetnije, biti nešto iznad planiranog nivoa od osam odsto", rekao je Šoškić na konferenciji za novinare.

Šoškić je rekao da je međugodišnja inflacija u septembru iznosila 7,7 odsto, a da se za to povećanje duguje poskupljenju hrane, izazvanom lošom poljoprivrednom godinom i rastom svetskih cena poljoprivrednih proizvoda.

Prema rečima Šoškića, dodatni pritisak na cene biće učinjen sledeće godine, odmrzavanjem plata i penzija.

Kada su dogovarana usklađivanja sa Međunarodnim monetarnim fondom, podsetio je guverner, dogovoreno je usklađivanje za polovinu iznosa šestomesečne inflacije, ali sada u taj period ulaze i ovi meseci sa jačim inflatornim pritiscima.

Osnova za uklađivanje je veća i to već sada ima blagi uticaj na rast cena, rekao je Šoškić i  podsetio da je Narodna banka Srbije, protekle nedelje, povećala referentu kamatnu stopu na 9,5 odsto, kako bi smanjila inflatorne pritiske.

"Od polovine 2011. godine, očekuje se da se inflacija postepeno približi cilju koji za kraj te godine iznosi 4,5 plus-minus 1,5 odsto", rekao je Šoškić.

Uprkos lošoj poljoprivrednoj godini, Šoškić je rekao da će, krajem ove godine, biti ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, dok su za sledeću godinu prognoze rasta između tri i 3,5 odsto, odnosno pet odsto u 2012. godini.

Šoškić je naveo da je zabeležen rast uvoza sredstava za reprodukciju i opreme, što predstavlja najavu rasta proizvodnje i investicija.

On je upozorio na nizak nivo stranih direktnih investicija u julu i avgustu, od samo 144 miliona evra.

Devizne rezerve zemlje iznose 9,7 milijardi evra, od čega je od MMF-a povučeno, na osnovu aranžmana, 1,4 od mogućih 2,8 milijardi evra.

Kurs dinara je relativno stabilan. Dinar je u avgustu depresirao 0,6 odsto prema evru, a u septembru 0,1 odsto, a Narodna banka Srbije prodala je bankama 364 miliona evra.

Šoškić je rekao da, uoči nedelje štednje, nisu isključene mere stimulacije banaka za promociju dinarske štednje.

Za Narodnu banku Srbije ova nedelja biće nedelja dinarske štednje, rekao je Šoškić i istakao da je cilj centralne banke "dinarizacija", odnosno afirmisanje dugoročne dinarske štednje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво