Pametna brojila za manje račune

EPS počeo pripreme tendera za nabavku savremenih mernih uređaja za očitavanje struje u vrednosti 80 miliona evra. Za kupce, takav strujomer je pouzdaniji, a i domaćinstva će moći da biraju od koga će kupovati struju.

Stare strujomere zameniće nova takozvana pametna brojila. EPS je počeo pripreme tendera za nabavku savremenih mernih uređaja za očitavanje struje u vrednosti 80 miliona evra.

Domaći proizvođaći traže da im se omogući učešće na tederu, a ministar energetike Petar Škundrić poziva ih da se udruže kako bi bili što kokurentniji.

U EPS-u kažu da će pametna brojila koristiti i kompaniji i potrošačima. Elektroprivreda tako uvodi daljinsko očitavanje potrošnje struje što je standard Evropske unije.

Za kupce je takav strujomer je pouzdaniji, a i domaćinstava će konačno moći da biraju od koga će kupovati struju.

"Dobiće direktne ekonomske benefite kroz niže račune za električnu energiju jer će imati preciznije očitavanje i utvrđivanje svoje potrošnje", rekao je Milan Mirosavljević iz EPS-a.

Elektroprivredi je to jedan od najvećih razvojnih poslova. U narednoj deceniji biće zamenjeno tri i po miliona strujomera. Zbog toga ne čudi ni veliko interesovanje i domaćih i stranih proizvođaca.

Domaći proizvođači smatraju da zbog bankarskih uslova, imaju male šanse na tenderu.

"Uslovi koje nameće banka su nedostižni za domaće proizvođače, jer uslov da imate tri puta veći obrt nego što je vrednost tendera prevazilazi mnogo mogućnosti svih domaćih proizvođača zajedno", naveo je Milivoje Stančić iz Grupacije domaćih proizvođača brojila u Komori Srbije.

Zamena brojila teret EPS-a 

Ministar energetike poziva domaće proizvođače da se udruže kako bi u oštroj međunarodnoj kokurenciji dobili deo kolača u tom poslu.

"Mi se za ovaj posao spremamo već dve godine. Već smo učestvovali na međunarodnim tenderima", istakao je Jovan Vujasović iz Miter Kontrol-Rudnap grupe.

U EPS-u odbacuju navode domaćih proizvođača. Kažu da ne žele da iko ima monopol pa su za svaku fazu nabavke predvideli po tri isporučioca.

"Smatramo da je šansa data svima. Tehničke karakteristike brojila i celog sistema su već odavno na sajtu EPS-a, svi su upoznati i imali su dovoljno vremna da se pripreme i mi ih očekujemo da se pojave na tenderu", rekao je Radovan Stanić iz EPS-a.

U prvoj fazi biće nabavljeno 7.000 brojila za velike kupce i 250.000 za domaćinstva. Zamena brojila ide na teret EPS-a, koji je za to dobio po 40 miliona evra kredita od Evropske bake za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи