Potražnja veća od ponude

Cena stanova u Beogradu viša nego u nekim evropskim prestonicama. I pored niske kupovne moći i preskupih stambenih kredita, potražnja za stanovima veća je od ponude. Neophodno je privući veći broj investitora da krenu u stambenu izgradnju i tako većom ponudom doći do jeftinijih stanova, poručuju stručnjaci.

Iako je tržište nekretnina pogođeno krizom, cene stanova u Beogradu više su od cena stanova u nekim evropskim prestonicama i višestruko skuplje nego u drugim gradovima u Srbiji. Izuzetno je veliko interesovanje građana za kupovinu stanova na lokaciji kasarne na Voždovcu. A da li sopstveni krov za mnoge može postati stvarnost, zavisi od toga da li će se i dalje masovno graditi.

Iako su u početku najavljivane niže cene za stanove koji se od najave projekta nazivaju jeftinima, došlo se do cene od 1.290 evra jer se na toj lokaciji mora graditi kompletna infrastruktura i nadoknaditi cena zemljišta, tako što će se za Vojsku izgraditi hiljadu stanova.

"Trenutno u neposrednoj blizini imate gradilište gde su cene više za 300 do 400 evra", rekao je Nemanja Komazec, državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Stručnjaci su saglasni da bi do pristupačnijih cena moglo da se dođe samo ukoliko bi se država odrekla naknade za zemljište i nekih drugih prinadležnosti.

Goran Dugandžija iz Odbora za visokogradnju Privredne komore Srbije kaže da ne postoji kategorija apsolutno jeftinih stanova, osim ako takve stanove poklanja država.

"Možemo govoriti o kategoriji jeftinijih stanova u okviru tržišne ponude, ali zato nam treba izgrađeno tržište, pozitivni propisi i uslovi gde će veći broj investitora krenuti u  investiranje i sa tako većom ponudom može se doći do jeftinijih stanova", rekao je Dugandžija.

Podatak da je samo u Beogradu 150.000 podstanara koji plaćaju kiriju često onima koji su stan dobili od države i to mesečnu stanarinu koja bi mogla biti rata kredita, dovoljno govori o tome da ima potencijala za dalju masovnu gradnju stanova.

"Veća ponuda u susednim zemljama diktira da cene stanova budu niže. U Budimpešti možete da nađete stan blizu centra za oko 1.200, 1.300 evra po metru kvadratnom, dok u Beogradu ne možete ispod 1.700, 1.800 evra", rekla je konsultant za nekretnine Dušica Gaković.

U Srbiji još nije donet zakon o lizingu što onemogućava i mnoge zainteresovane kompanije da tako grade i prodaju stanove, a i građane da lakše dođu do stana.

"Sigurno smo zainteresovani i nalazimo svoj interes da gradimo stanove po sistemu lizinga. To je ustaljen metod na Zapadu i to bi za nas bilo izuzetno dobro, posebno sa ovako niskim standardom. Zašto bi neko plaćao 200 evra za stan kada otplaćuje 200 evra i veći deo od tih para otplaćuje da bi postao njegov stan", kaže Đorđo Antelj iz Gemaksa.

Jeftinim stanom u ovom trenutku smatra se sve što je ispod hiljadu evra po kvadratu, a to se može naći odmah preko Dunava.

Mnogi investitori kad im ponestane novca, prodaju po neki stan ispod cene, ali stručnjaci upozoravaju da posle mnogobrojnih prevara kupaca koji su platili i ostali bez svojih stanova, treba biti izuzetno oprezan.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије