Investicije temelj dugoročnog razvoja

Jedini način da Srbija obezbedi dugoročni razvoj je rast investicija u privredu, izjavio predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin. Vlada mora da ima politiku inteligentnih reformi, umesto populističkog načina razmišljanja, istakao Đuričin.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin je rekao da je jedini način da Srbija obezbedi dugoročni razvoj rast investicija u privredu, kako bi se učešće izvoza u bruto domaćem proizvodu povećalo sa sadašnjih 18 na najmanje 50 procenata, što je "primereno veličini države kao što je Srbija".

Đuričin je rekao za Tanjug da je u vodećim ekonomijama u dva kvartala uzastopno ove godine zabeležan skroman privredni rast, komentarišući najnoviji izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u kome se ukazuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u najrazvijenijim delovima sveta i tvrdi da je novi talas recesije malo verovatan.

Zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj(OECD) su ostavarile u prva dva kvartala rast od ukupno 1,5 odsto, što je nedovoljno da bi se nadoknadili gubici koji su zabeleženi tokom 2009. godine, kada je izgubljeno četiri do pet procenata BDP-a, naglašava čelnik SES-a i dodaje slična situacija i u Srbiji, samo na mnogo nižem nivou aktivnosti.

"Mi takođe imamo, sukcesivno u dva kvartala, pozitivne stope privrednog rasta i procena je da će rast u Srbiji biti, za 2010. godinu, negde oko 1,5 procenata", naveo je Đuričin i podsetio da treba imati u vidu da je Srbija u 2009. izgubila četiri procenta BDP-a, tako da rast od 1,5 odsto u 2010. kratkoročno ne može da nadomesti pad privredne aktivnosti u 2009. godini.

Đuričin: Neodrživ sistem

Đuričin je rekao da je uloga Vlade Srbije u ovoj situaciji je ogromna, jer su političari uvek "za kraktoročna rešenja i to je po prirodi njihovog posla i po definiciji politike, a biznismeni su srednjoročno ili investiciono orjentisani". Đuričin smatra da vlada mora biti dugoročno usmerena na strukturne reforme.

Predsednik SES-a, međutim, tvrdi da je sadašnji ekonomski model vlade za oporavak privrede neodrživ iz najmanje dva razloga.

"Jedan razlog je rast rizika eksterne nelikvidnosti, jer mi imamo deficit budžeta i deficit bilansa tekućih plaćanja. Imamo nekonkurentnu privredu, koja ima 18 procenata učešća izvoza u BDP-u, a druge zemlje ove veličine imaju najmanje 50 procenata", naveo je Đuričin.

S druge strane, smatra Đuričin, ovaj model je neodrživ iz političkih razloga, zbog toga što obezbeđuje veću potrošnju od proizvodnje, tako da ova generacija troši budućnost narednih generacija.

Prema tome, Vlada mora da ima jednu politiku inteligentnih reformi, umesto populističkog načina razmišljanja i stavljanja u prvi plan preraspodele", kaže Đuričin.

Vlada mora da napravi vezu i sa politikom i sa privredom, tako da poveća investicije i to u vitalne sektore: elektroprivredu i telekomunikacije, logistiku i vojni sektor, zatim, u prehrambenu industriju, selektivne delove poljoprivrede i infrastrukturu, i to ne samo fizičku, već i socijalnu infrastrukturu, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво