Likvidacija ili stečaj za 400 firmi

Preduzeća koja više nemaju nikavu šansu za privatizaciju, njih oko 400, otići će u stečaj ili likvidaciju, najavio savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić.

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić rekao je u intervjuu agenciji Beta da će u Srbiji oko 400 društvenih preduzeća, koja više nemaju nikavu šansu za privatizaciju, otići u stečaj ili likvidaciju.

Andrić je rekao da je trenutno u nešto više od 350 društvenih preduzeća, sa oko 5.000 zaposlenih, pokrenuta likvidacija ili podneta inicijativa za stečaj.

Većina tih firmi, naveo je Andrić, ne radi duže vreme, ne isplaćuje zarade i radnici su u njima vrlo često zaposleni samo formalno.

Andrić, koji je savetnik u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića, rekao je da će stečajni i likvidacini upravnici anagažovati neke od tih 5.000 radnika da bi obavljali poslove koji su potrebni u toku likvidacije i stečaja.

"Do sada je, prema podacima Agencije za privatizaciju u prinudnu likvidaciju stavljeno oko 290 firmi. To su firme koje iz više pokušaja nisu uspele da se privatizuju ili nemaju nikavu imovinu, niti zaposlene", istakao je Andrić.

Kako je Andrić precizirao, prinudna likvidacije je rešenje koje postoji samo za takve društvene firme i dodao da će verovatno većina tih preduzeća otići u stečaj ako ne mogu da isplate sve svoje dugove.

"Agencija za privatizaciju Srbije je pre dve sedmice pokrenula i inicijativu za pokretanje stečaja u oko 70 firmi koje nemaju nikakvu šansu za privatizaciju, a ispunjavaju uslove za stečaj", istakao je Andrić.

Andrić je naveo da Agencija za privatizaciju nema mogućnosti da pokrene stečaj, već upućuje inicijativu nadležnim državnim organima, pre svega Poreskoj upravi, da sudovima predlože pokretanje stečaja.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Srbiji je od 2002. godine do sada ukupno privatizovano oko 2.500 preduzeća, a prihod od privatizacije dostigao je 2,9 milijardi evra.

Od ukupnog broja na tenderima i aukcijama prodato je 1.825 preduzeća, a preostala su privatizovana preko tržišta kapitala i na druge načine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво