NBS: Inflacija u julu pet odsto

Inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom potrošačkih cena, biće oko pet odsto, procenila je NBS. Rast cena na malo u julu, u odnosu na isti period prethodne godine iznosi sedam odsto, a rast troškova života 4,4 odsto.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom potrošačkih cena, biće oko pet odsto, procenila je Narodna banka Srbije.

"Rast cena na malo u julu 2010. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi sedam odsto, a rast troškova života 4,4 odsto. Na osnovu ovih podataka, procenjujemo da će se međugodišnji rast potrošačkih cena u julu kretati oko pet odsto", navedeno je u saopštenju NBS.  

Narodna banka Srbije cilja potrošačke cene, a ne cene na malo, jer je to uobičajena međunarodna praksa, zbog činjenice da taj indikator bolje odražava uticaj promena cena na potrošnju stanovništva, navela je centralna banka.

Inflacija u Srbiji u julu, merena indeksom cena na malo, bila je 0,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Narodna banka Srbije je ocenila i da aktuelni makroekonomski podaci ukazuju na postepeni oporavak ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti u Srbiji.

Industrijska proizvodnja u junu, u odnosu na isti mesec prošle godine bila je veća za 2,5 odsto, što potvrđuje očekivanja centralne banke da se u tekućem tromesečju ostvari međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 1,8 odsto, navedeno je u saopštenju.

Ključni faktor ekonomskog oporavka jeste povećanje izvoza - zaključno sa junom, međugodišnji rast robnog izvoza u 2010. izraženog u evrima iznosio je 19,4 odsto, a samo u junu 24,9 procenata.

To se odrazilo na održavanje relativno visoke međugodišnje stope rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji u junu, od 6,8 odsto.

Usled oporavka ekonomske aktivnosti, robni uvoz izražen u evrima takođe je zabeležio međugodišnji rast, i to od 3,8 odsto u prvoj polovini 2010, a samo u junu 14,6 odsto.

Spoljnotrgovinski deficit je relativno stabilan i kreće se na nivou od oko 400 miliona evra mesečno, pri čemu se oko polovina deficita finansira prilivima po osnovu doznaka, navela je NBS.

Oporavak ekonomske aktivnosti, i pored niske tražnje, doprineo je rastu poreskih prihoda, naročito prihoda od poreza na dodatu vrednost, koji su u junu ostvarili realan međugodišnji rast od 6,9 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво