Akcije NIS-a uskoro na berzi

U Agenciji za privatizaciju najavljuju da će akcije NIS-a biti na Beogradskoj berzi najkasnije početkom septembra. Vlada donela Akcioni plan da trgovanje za građane bude brzo i jednostavno.

Iako je ranije najavljeno da će trgovanje akcijama NIS-a početi do kraja jula, u Agenciji za privatizaciju potvrdili su RTS-u da će akcije na Beogradskoj berzi biti najkasnije početkom septembra.

Zbog velikog broja akcionara, 4,8 miliona, sve treba, kažu, dobro pripremiti. Vlada je donela i Akcioni plan da trgovanje za građane bude brzo i jednostavno.

Boris Majstorivić iz Agencije za privatizaciju navodi da je plan definisao tri grupe problema.

"Prvi se odnosi na programerski deo posla i on je u najvećoj meri već završen. Drugi deo posla se tiče same obuke zaposlenih u pošti, odnosno lica koja će primati naloge za prodaju. Njihova obuka će početi početkom avgusta. Treći deo je sprovođenje medijske kampanje, da bi se ljudima objasnilo šta su to hartije od vrednosti odnosno akcije i šta oni mogu sa njima da urade", naveo je Majstorivić.

Prema Vladinoj uredbi, prvo trgovanje akcijama biće besplatno, a naloge će građani upisivati na šalterima pošta. Kako bi se izbegle gužve, tokom avgusta, Ministarstvo ekonomije i pošta počeće i kampanju informisanja građana putem oglasnih plakata, SMS-om, Internetom, preko kol-centara.

Maja Batanjski iz Pošta Srbije ističe da se obavljaju sve neophodne pripreme, kako bi pošte bile spremne za početak čitave akcije.

"Obukom će biti obuhvaćen veliki broj zaposlenih u poštama u Srbiji. Ono što bih želela da istaknem jeste da se prilikom upisa besplatnih akcija, po opštem mišljenju, Pošta kvalifikovala za tako veliki posao", navela je Batanjski.

I na Beogradskoj berzi kažu da će aktivirati sve svoje servise za obaveštavanje javnosti o dnevnom trgovanju i trenutnim cenama. U Agenciji za privatizaciju ističu da se prvi put u zemlji trguje besplatnim akcijama i da treba vremena za detaljnu pripremu.

"Za očekivati je da to ne bude pre početka septembra odnosno, eventualno, krajem avgusta, kada se, praktično, sve ove aktivnosti završe i da građani mogu da odu u jednu od 1.443 pošte i da daju nalog za prodaju akcija NIS-a", poručuju.

Podsećamo, građani imaju po pet akcija NIS-a i početna cena jedne je 500 dinara, dok će tržišna cena zavisiti od ponude i tražnje.

Stručnjaci ocenjuju i da ne treba žuriti sa prodajom, jer kupoprodajni ugovor obavezuje "Gaspromnjeft", većinskog vlasnika NIS-a da u februaru da ponudu za otkup akcija manjinskih akcionara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво