Akcije NIS-a uskoro na berzi

U Agenciji za privatizaciju najavljuju da će akcije NIS-a biti na Beogradskoj berzi najkasnije početkom septembra. Vlada donela Akcioni plan da trgovanje za građane bude brzo i jednostavno.

Iako je ranije najavljeno da će trgovanje akcijama NIS-a početi do kraja jula, u Agenciji za privatizaciju potvrdili su RTS-u da će akcije na Beogradskoj berzi biti najkasnije početkom septembra.

Zbog velikog broja akcionara, 4,8 miliona, sve treba, kažu, dobro pripremiti. Vlada je donela i Akcioni plan da trgovanje za građane bude brzo i jednostavno.

Boris Majstorivić iz Agencije za privatizaciju navodi da je plan definisao tri grupe problema.

"Prvi se odnosi na programerski deo posla i on je u najvećoj meri već završen. Drugi deo posla se tiče same obuke zaposlenih u pošti, odnosno lica koja će primati naloge za prodaju. Njihova obuka će početi početkom avgusta. Treći deo je sprovođenje medijske kampanje, da bi se ljudima objasnilo šta su to hartije od vrednosti odnosno akcije i šta oni mogu sa njima da urade", naveo je Majstorivić.

Prema Vladinoj uredbi, prvo trgovanje akcijama biće besplatno, a naloge će građani upisivati na šalterima pošta. Kako bi se izbegle gužve, tokom avgusta, Ministarstvo ekonomije i pošta počeće i kampanju informisanja građana putem oglasnih plakata, SMS-om, Internetom, preko kol-centara.

Maja Batanjski iz Pošta Srbije ističe da se obavljaju sve neophodne pripreme, kako bi pošte bile spremne za početak čitave akcije.

"Obukom će biti obuhvaćen veliki broj zaposlenih u poštama u Srbiji. Ono što bih želela da istaknem jeste da se prilikom upisa besplatnih akcija, po opštem mišljenju, Pošta kvalifikovala za tako veliki posao", navela je Batanjski.

I na Beogradskoj berzi kažu da će aktivirati sve svoje servise za obaveštavanje javnosti o dnevnom trgovanju i trenutnim cenama. U Agenciji za privatizaciju ističu da se prvi put u zemlji trguje besplatnim akcijama i da treba vremena za detaljnu pripremu.

"Za očekivati je da to ne bude pre početka septembra odnosno, eventualno, krajem avgusta, kada se, praktično, sve ove aktivnosti završe i da građani mogu da odu u jednu od 1.443 pošte i da daju nalog za prodaju akcija NIS-a", poručuju.

Podsećamo, građani imaju po pet akcija NIS-a i početna cena jedne je 500 dinara, dok će tržišna cena zavisiti od ponude i tražnje.

Stručnjaci ocenjuju i da ne treba žuriti sa prodajom, jer kupoprodajni ugovor obavezuje "Gaspromnjeft", većinskog vlasnika NIS-a da u februaru da ponudu za otkup akcija manjinskih akcionara.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. jul 2010, 22:09)
anonymous [neregistrovani]

akcije NISa i drugih javnih preduzeca

Neki ekonomisti govore da ih ne prodajemo i da ce one vredeti vise i donosti cak dobre dividen. Sto se tice ovih troskova i tvrdnji da ce biti besplatno trgovanje prvi put da li se to odnosi da necemo platacati troskove za brokerske usluge ili se odnosi na to da ako neko proda akcije ce biti da li ce biti oslobodjen cini mi se 0,4 % poreza na apsolutnu vrednost koja se placa kada se prodaju akcije i 20 % na kapitalnu dobit tj na razliku izmedju prodajne i nabavne vrednosti akcija. A drugo na dividende se valjda placa porez od 20 %, a gradjane plasi i to sto neki ekonomisti zbog tzv tajkuna traze da se uvede i porez na samo drzanje akcija koji ne postoji u mnogim drzavama kao i kod nas i koji je ukinut upravo da bi se podstakla trgovina akcijama i razvila berza, i da se placa i dupli porez kod dividendi i kroz porez na dividende i kroz porez na godisnji dohodak gradjana.

(ponedeljak, 26. jul 2010, 18:01)
Neznalac [neregistrovani]

Akcije NIS

Gde se nalaze akcije sto smo dobili njih 5et komada

(ponedeljak, 26. jul 2010, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

Cekaj

Dobices!

(ponedeljak, 26. jul 2010, 11:48)
Gawra [neregistrovani]

Kupovina

Kako ja kao gradjanin mogu najjednostavnije i najlakse da kupim akcije NIS-a, konkretno od svojih clanova porodice?

(ponedeljak, 26. jul 2010, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

Cekajuci

Sta je sa nekadasnjim i sadasnjim radnisima NIS-a kome je receno da treba da dobiju 200 evra po godini staza !