Duplo više investicija u Poljskoj

Strane investicije u Poljskoj su u prvih šest meseci dvostruko veće nego u istom periodu lani i iznose 5,5 milijardi evra. Procenjuje se da će do kraja godine biti ulošen devet milijardi evra.

U prvih šest meseci ove godine strani investitori uložili su u Poljsku 5,5 milijardi evra - dva puta više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Poljska agencija za informacije i strana ulaganja.

Agencija procenjuje da će do kraja godine u Poljsku biti uloženo devet milijardi evra stranog kapitala, a zahvaljujući tome otvoreno 40.000 novih radnih mesta.

Za povećani priliv direktnih ulaganja Poljska ima da zahvali pre svega činjenici što je prošle godine kao jedina članica EU uspela da izbegne recesiju i zabaleži privredni rast od 1,8 odsto.

"Vidi se da smo se odbili od dna. Vrednost stranih ulaganja raste prvi put u poslednje dve godine", rekao je šef agencije Slavomir Majman.

Oko 80 odsto stranog novca u prvom polugođu ove godine ulaže se u razvijeni, zapadni i centralni deo zemlje, i najveće poljske gradove - Vroclav, Varšavu, Poznanj, Lođ i Krakov.

"To više nisu obični montažni pogoni. Svaki četvrti projekat vezan je za razvoj novih tehnologija ili iziskuje od zaposlenih specijalizaciju," kaže Majman.

Najviše stranog kapitala koji je stigao u Poljsku u prvoj polovini godine usmeren je u automobilsku i avionsku industriju, informatiku i telekomunikacije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. jul 2010, 18:19)
Зеља [neregistrovani]

!

Како код нас то не може!!!!!!!!!!!!!!!