Novi most preko Dunava

Položen kamen temeljac za most između Zemuna i Borče. Most prijateljstva Srbije i Kine predstavljaće istorijski iskorak za Srbiju, koja će premošćivanjem najveće evropske reke stvoriti i nove ekonomske mogućnosti, istakao predsednik Tadić. Radovi počinju u aprilu naredne godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su kamen temaljac za izgradnju mosta od Zemuna do Borče, koji bi trebalo da bude završen na proleće 2014. godine. Radovi na mostu počeće u aprilu naredne godine.

Tadić je rekao da postavljanjem kamen temeljca za novi most, Srbija počinje novi sistem ekonomskih mera, koji treba da podstiču zaposlenost i rast proizvodnje.

Predsednik Tadić je, obraćajući se zvaničnicima Srbije i Kine, izjavio da izgradnja Mosta prijateljstva predstavlja novi model infrastrukturnih radova u Srbiji i još jedan materijalni dokaz velikog prijateljstva i bliskosti kultura i naroda Srbije i Kine.

"Srbija je kao i svaka zemlja primila udar svetske finansijske krize i mi simbolički od postavljanja ugaonog kamena u izgradnji ovog mosta počinjemo novi sistem mera koje treba da poboljšaju ekonomsku situaciju u Srbiji, povećaju proizvodnju i nivo zaposlenosti", izjavio je Tadić.

"Znaćemo da smo na dobrom putu kada ponovo počne zapošljavanje, a izgradnja infrastrukturnih objekata je najbolji način da se otvori perspektiva zapošljavanja za naše sunarodnike", poručio je Tadić.

Most prijateljstva Srbije i Kine će, kako je ocenio, predstavljati istorijski iskorak za Beograd i Srbiju, koja će premošćivanjem najveće evropske reke stvoriti i nove ekonomske mogućnosti.

Predsednik Tadić je najavio da će završetkom mosta biti stvoreni uslovi da na levoj obali Dunava započne izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa, i podsetio da se u ovome trenutku u Srbiji grade tri najveća mosta u Evropi.

"Posle decenija zastoja u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, Srbija ponovo kreće. Grade se autoputevi, mostovi, investira se u elektroprivredu. Građani Srbije mogu da budu ponosni, a ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva sa Kinom. Ovo je samo prvi veliki zajednički projekat Srbije i Kine", rekao je Tadić.

Proširivanje saradnje zajednički zadatak 

Kina snažno nastupa na međunarodnoj sceni, namećući se kao dominantan politički i ekonomski činilac, istakao je Tadić.

"Kineska ekonomija je godinama u svetskom vrhu, to je ekonomija najvišeg stepena razvoja i jedan od ključnih činilaca svetskih ekonoskih procesa. Kina postaje i jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje", rekao je Tadić.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je izrazio nadu da će most biti završen u planiranom roku.

Kina i Srbija prijateljske zemlje čiji su narodi povezani dugotrajnim prijateljstvom, a sporazumom o strateškom partnerstvu otvorena je nova stranica u odnosima, rekao je Vu Banguo.

"Želim da istaknem da dobri politički odnosi treba da rezultiraju i poboljšanjem ekonomskih odnosa, jer nivo ekonomsko-trgovinske saradnje nije na nivou političkih odnosa", izjavio je Vu Banguo.

Prema njegovim rečima, proširivanje saradnje je zajednički zadatak dveju zemalja, koje moraju da stvore povoljne uslove za saradnju preduzeća u velikim projektima.

Predsednik Tadić sastao se sa predsedikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguom, čime je završen prvi dan trodnevne posete kineske delegacije Srbiji.  

Izvanredna politička i ekonomska saradnja

Kinesku delegaciju na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i delegacija srpskog parlamenta. 

Slavica Đukić Dejanović i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog kongresa Vu Banguoa složili su se da dve zemlje karakteriše veliko tradicionalno prijateljstvo i izvanredna politička i ekonomske saradnja koja se produbljuje.

Đukić Dejanović je nakon sastanka sa kolegom iz Kine u Domu Narodne skupštine u zajedničkom obraćanju novinarima istakla da Kina razume osnovne spoljnopolitičke ciljeve Srbije i da predstavlja jedan od četiri oslonaca u spoljnoj politici Srbije.

Kao što je naš nepromenjen politički stav jedna Kina tako isto dugujemo veliku zahvalnost Kini zbog principijelnog stava poštovanja međunarodnog prava vezanog za suverenitet i integritet Srbije, rekla je predsednica parlamenta i dodala da Kina podržava i razume napore Srbije da postane član EU.

Banguo je kazao da je imao odlične razgovore sa predsednicom parlamenta i istakao tri tačke saradnje i razumevanja dve zemlje.

Kineska strana zahvaljuje se na čvrstim podrškama koje je srpska strana pružila kineskoj u vezi sa njenim centralnim interesima i na insistiranju na politici jedne Kine podršci po pitanju Tibeta, Tajvana i Sinjanga rekao je predsednik Stalnog komiteta.

Ponovio je da kineska strana podržava suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije i da isto tako poštuje put razvoja koji je Srbija izabrala i u potpunosti razume njenu politiku učlanjenja u EU.

To je politička osnova saradnje između dve strane rekao je on, navodeći da je druga tačka dalje jačanje ekonomske i trgovinske saradnje dve zemlje i kao treća dalji razvoj parlamentarne saradnje.

Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Kine 

Predstavnici vlada Srbije i Kine su u Skupštini Srbije potpisali nekoliko međudržavnih sporazuma, između ostalog iz oblasti finansija, zdravstva i kulture.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik kineske "Eksim banke" Li Riogu potpisali su sporazum o koncesionom zajmu za sistem provere kontejnera vozila, kao i sporazum o preferencijalnom potrošačkom kreditu za most Zemun-Borča i prateće objekte.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić i zamenik kineskog ministra trgovine Gao Hu Čeng razmenili su note o nepovratnoj pomoći Kine Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić i zamenik kineskog ministra trgovine potpisali su Okvirni sporazum o obezbeđivanju koncesionog zajma.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i amabasador Kine u Srbiji Vei Đinhua potpisali su Memorandum o razumevanju zdravlja i medicine.

Ministar kulture Nebojša Bradić i zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ban Guan Džua potpisali su memorandum o obostranom osnivanju kulturnih centara.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo uručio je predsednici srpskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović donaciju u vidu tehničke opreme.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 14. jul 2010, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

kultura

otkud ti znas,kako nasi gastrabajteri spavaju i gde spavaju po svetu...ili ti mislis da je kultura kine to sto si video u bloku 70...

(sreda, 14. jul 2010, 22:00) - Miodrag Djordjevic U.S.A [neregistrovani]

Pametno.

Pametno za Srbiju sto stvara jake ekonomske veze sa Kinom,jer Kina i Kineski Narod su
uspeli da se podignu iz zaostalosti ekonomski
i postali su Ekonomska sila za kratko vreme,
nadam se da ce Srbi da nauce nesto od Kine i
Kineza,srecno.

(sreda, 14. jul 2010, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

kina

velika je kina mislim pametna i napredna sto mnogi vide a bogami se i boje njihovog umeca ,snalazljivosti .malo koji proizvod a ono stoji made in kina.svaka im cast

(sreda, 14. jul 2010, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Bas tako ...

... na sledecim izborima narod ce znati za koga treba glasati.

(sreda, 14. jul 2010, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

naroda da!

Pozdravljam ovakve projekte, sa jacima uvek treba graditi! tadic kaze na video bimu"bliskost nasih kultura i naroda..."????? Naroda svakako DA po prijateljstvu! ali kultura bas i nisam siguran,mi niti jedemo i spavamo po buticima kao kinezi:)) niti na zalost gradimo objekte po 50tak i vise spratova kao ti isti kinezi! od njihove kulture ima dosta da se nauci pa je verovatno precednik zeleo i nas da uzdigne, iako nosmo ni mi bez istorije i kulture.......

(sreda, 14. jul 2010, 15:02) - Nemanja [neregistrovani]

Pa nisu ni oni sjajni

Ovde doduše piše da će naši ljudi raditi na projektu, mada su kinezi poznati po tome da sa takvim kreditima stize i radan snaga, ali dobro videćemo. Zato Kina kao prijatelj da, ali kao glavni partner ne, ipak su mnogo daleko

(sreda, 14. jul 2010, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

bravo

bravo za ovaj poslednji komentar

(sreda, 14. jul 2010, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

Kako će se zvati?

Da li možemo da mu damo ime Patrijarha Pavla?

(sreda, 14. jul 2010, 13:34) - bane hamburg [neregistrovani]

Most

mi da smo pametni da se drzimo samo Kine,oni prave Bum u svetu, i sve su ekonomski jaci i jaci. predlazem nesim politicarima da se drzimo njih kao "pijan za plot", ajde pamet u glavu i samo napred.
pozz...iz Germany

(sreda, 14. jul 2010, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Konacno

Pa bilo je i krajnje vreme. Znam još kada sam bio mladić pre oko 30-40 godina da se pričalo za most preko Dunava od Zemuna. Konačno su krenuli.