Topliji stanovi, niži računi

Poput Evrope i Srbija sprema energetski pasoš za zgrade, pa oko milion stanova čeka obnovu radi uštede energije. Ubuduće, ako zgrada ne bude energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

Od uštede energije u zgradi u Evropi zavisi i tržišna vrednost stana. Ti podaci upisani su u energetski pasoš koji ima svaki objekat, a on će se uskoro izdavati i u Srbiji. Od 1. januara iduće godine, već u Beogradu, bez tog dokumeta, neće kažu, biti prometa nekretnina niti upotrebnih dozvola za nove zgrade.

Boljom izolacijom i ugradnjom nove stolarije u stanovima je zimi toplije najmanje pet stepeni, što smanjuje račune za struju i grejanje oko 15 odsto.

"U ovom trenutku u Srbiji je spremno oko milion stanova za rekonstrukciju koja se pretežno odnosi na energetsku efikasnost. Sa malim ulaganjima uštede su ogromne u milijardama", rekao je Goran Rodić iz Udruženja građevinara Privredne komore Srbije.

Rekostrukcija je neophodna jer je osim za nove zgrade, energetski pasoš predviđen i za stare. Banke već nude povoljne kredite, a u Vladi kažu da će do septembra izraditi pravilnike o energetski efikasnim objektima.

"Neće biti donet samo jedan pravilnik to je nešto što je po prvi put u jednom zakonu o gradnji i predviđeno u Republici Srbiji. Reč je o pet podzakonskoih akata kojima se uređeuje unapređenje energetske efikasnosti u zgradarstvu", rekla je pomoćnik ministra prostornog planiranja Aleksandra Damnjanović.

EU propisala uštedu energije

Evropska unija od 2002. godine propisuje uštedu energije u zgradama koje strogo primenjuju zemlje članice.

"Ti propisi zahtevaju da sve novoizgrađene zgrade i objekti, dobiju dozvolu samo uz odgovarajući energetski sertifikat. Dakle, svaka nova zgrada mora da ispuni te zahteve, ako zgrada nije energetski efikasna ne može dobiti upotrebnu dozvolu", rekao je italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikio.

Koriste se nove tehnologije u proizvodnji građeviskih materijala, električne opreme i grejnih uređaja. Naši građevinari tvrde da ne zaostaju za svetom i da sve više zidaju sa ekološkim materijalima. To su prirodni materijali na bazi termičke zaštite od gline, jute i trske.

U sklopu projektne dokumetacije građevinari će morati da urade i analizu energetske efikasnosti za objekat koji grade. Energetski pasoš izdavaće oni koji imaju licencu Inženjerske komore Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара