Odobren kredit za Koridor 10

Svetska banka odobrila Srbiji kredit u iznosu od gotovo 390 miliona dolara, namenjenih izgradnji Koridora 10. Projektom obuhvaćena izgradnja tri deonice autoputa.

Projekat autoputa Koridor 10 finansiraće se od najvećeg kredita koji je Srbija ikada tražila.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke je, za izvođenje tog projekta, odobrio kredit u iznosu od 388 miliona dolara.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, komentarišući odluku Svetske banke da Srbiji odobri kredit za izgradnju Koridora 10, istakao je da je to potvrda kvaliteta projekata na tom putnom pravcu.

Tokom ovog meseca biće raspisan tender za izgradnju deonica Koridora 10 koji će se finansirati zajmom Svetske banke, najavio je ministar i rekao da očekuje da će taj kredit biti operativan oko 1. septembra, kada bi trebalo da počnu radovi na terenu.

"Divna vest iz Vašingtona. To smo i očekivali. Čestitam pregovaračkom timu koji je vodio ministar ekonomije Mlađan Dinkić", istakao je Mrkonjić, koji nije krio zadovoljstvo zbog vesti iz sedišta Svetske banke.

Projektom će se izgraditi tri deonice autoputa na Koridoru 10, poboljšaće se sigurnost na putevima i uvešće se bolje upravljanje sektorom transporta, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Putna mreža jedan je od najvažnijih privrednih potencijala Srbije, ali se ona nalazi u stanju koje je daleko ispod evropskih standarda, naglašeno je u saopštenju.

Takođe se navodi da broj povreda i smrtnih slučajeva izazvanih saobraćajnim nesrećama predstavlja sve veći socijalni i ekonomski teret za zemlju.

Ističe se takođe da je sigurnost puteva u Srbiji više od pet puta lošija nego u zemljama Evropske unije koje imaju najveću sigurnost.

U saopštenju se dodaje da će projekat Koridor 10 smanjiti troškove transporta svih roba i time će sniziti cenu uvoza i doprineti većoj konkurentnosti izvoza.

Vođa projekta Ričard Martin Hamfriz istakao je da će od projekta imati koristi i oni koji koriste puteve, jer će sigurnije i brže putovati, ali i oni koji žive duž autoputa, jer će trasa biti izmeštena iz centara mesta kroz koja prolaze.

Mogućnost za zapošljavanje

"Biće olakšana i dostupnost osnovnih socijalnih usluga, a stvoriće se i mogućnosti za zapošljavanje", naglasio je Hamfriz.

Vlada Republike Srbije je integraciju puteva u Srbiji sa glavnim regionalnim mrežama prepoznala kao prioritet ekonomskog i socijalnog razvoja zemlje.

Prema ocenama stručnjaka, program će značajno doprineti srpskoj privredi u kratkom vremenskom periodu, investicija će kreirati nova radna mesta, kako direktno, tako i indirektno kroz potrošnju onih koji se prvi zaposle.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej ocenio je da će taj projekat srpskim građevinskim kompanijama omogućiti da dobiju šansu da uposle svoje kapacitete.

"Na indirektan način program će koristiti mnogim malim preduzetnicima u regionu kroz koji prolaze, ali i šire u Srbiji", rekao je Grej.

Ovaj projekat, uz saglasnost partnera, uvodi i novinu dvostruke tehničke provere kvaliteta radova - jedna će se finansirati iz zajma, a jedna iz sredstava Svetske banke kako bi se obezbedilo da se pare potroše upravo na ono što je predviđeno.

Obezbediće se i tehnička pomoć u izradi akcionog plana za reformu javnog preduzeća Putevi Srbije kao i za sprovođenje toga plana, nakon što ga usvoji Vlada Srbije, ističe se u saopštenju.

Osim kredita Svetske banke, koji je prvi strani kredit za Koridor 10, Srbija očekuje odobrenje kredita u ukupnom iznosu od 600 miliona evra Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tih 600 miliona evra biće raspoređeni za radove na dva kraka Koridora 10 - od Niša ka Pirotu i od Niša ka Vranju, rekao je ministar Mrkonjić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи