Autoput Ub – Lajkovac do proleća

Na tenderu za izgradnju deonice autoputa Beograd - Jadran, od Uba do Lajkovca najpovoljniju ponudu dao domaći konzorcijum. Ta deonica je deo Koridora 11 koji treba da poveže Srbiju, Crnu Goru i Rumuniju.

Konzorcijum domaćih preduzeća, na čelu sa Preduzećem za puteve "Beograd", dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju dela autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Uba do Lajkovca, u iznosu od 7,333 milijardi dinara i sa rokom završetka radova od 16 meseci.

U konzorcijumu preduzeća iz Srbije su pored PZP "Beograd" i preduzeća "Planum" i "Putevi Užice".

Ponudu je dostavilo i preduzeće "Osijek koteks" iz Hrvatske, a treća ponuda preduzeća "Primorje" iz Slovenije stigla je sa zakašnjenjem i nije ni otvorena, rekao je danas predsednik tenderske komisije Darko Pešić, na otvaranju ponuda za ovaj tender.

Preduzeće "Osijek koteks" ponudilo je da izvede radove za 9, 034 milijardi dinara i rok od 480 kalendarskih dana. Ponuda "Primorja" stigla je sa malim zakašnjenjem i biće vraćena ponudjaču neotvorena.

"Ne očekujemo žalbe jer je postupak bio uredan i legalan i pretpostavljamo da bi već početkom jula mogli da počnu radovi", rekao je Pešić novinarima u Vladi Srbije i dodao da procenjena vrednost radova za deonicu Ub - Lajkovac u dužini od 12 i po kilometara iznosi oko 62 miliona evra.

"Tek kada komisija izvrši proveru ponuda i donese odluku onda se može reći da je neko dobio posao", istakao je predsednik tenderske komisije i podsetio da komisija ima zakonski rok od mesec dana da donese odluku, ali da će se truditi da to bude što pre kako bi se iskoristila ova građevinska sezona.

Generalni direktor "Planuma" Ratomir Todorović je kazao da će, ukoliko domaći konzorcijum bude dobio posao, direktno biti zaposleno na tom projektu više od 1.000 ljudi, a indirektno mnogo više.

Todorović je rekao da će na toj deonici biti izgradjreno 12 mostova, koji čine veći deo cene radova.

Deonica autoputa Ub - Lajkovac je deo takozvanog Koridora 11 koji treba da poveže Srbiju, Crnu Goru i Rumuniju.

Prema Transport master planu za Srbiju, koji je ovog meseca usvojio Nacionalni savet za infrastrukturu, na listi prioriteta od ukupno 33 projekta u oblasti drumskog, železničkog, avio i vodnog saobraćaja, izgradnja autoputa od Beograda do Požege, koja obuhvata i deonicu Ub - Lajkovac, nalazi se po važnosti na šestom mestu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. nov 2011, 18:19)
anonymous [neregistrovani]

autoput

kada ce najzad krenuti sa gradnjom prve deonice beograd cacak.