G20 nadomak dogovora

Lideri G20, na Samitu u Torontu, pokušavaju da približe stavove i usvoje zajedničku strategiju za brži izlazak iz globalne ekonomske krize. U nasilnim demonstracijama uhapšeno 500 demonstranata. Protivnici Samita palili policijska vozila i razbijali izloge.

Lideri grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) postigli su danas dogovor o smanjenju svojih budžetskih deficita do 2013. godine na polovinu, i o stabilizaciji odnosa javnog duga i bruto nacionalnog proizvoda, što je bio predlog kanadskih domaćina tog skupa u Torontu.

 

Kanadski premijer Stiven Harper je "isterao svoje", lideri su se složili da će razvijene zemlje postaviti teške ciljeve smanjenja svojih deficita, svodeći ih na poloviinu do 2013. godine i smanjujući odnos duga prema bruto nacionalnom proizvodu u narednom periodu, negde do 2016. godine, preneli su kanadski mediji.

Taj dogovor postignut je uprkos predviđanjima eksperata da poslednjeg dana samita G20 neće biti postignut dogovor o okviru ekonomskog oporavka.

Prema kanadskim medijima, evropske zemlje, pre svega Francuska i Nemačka, zalagale su se za te mere, čemu su u početku protivili Japan i Argentina, koji imaju visoke deficite i brinu da ih ne mogu smanjiti u kratkom roku.

Harper je na putu da obezbedi još jedan uspeh na samitu G20, ovog puta na pitanju oporezivanja banaka, čemu se Kanada žestoko protivi. Kanadski bankarski sektor ostao je stabilan sve vreme svetske finansijske krize.

Lideri G20 na završetku dvodnevnog samita u Torontu nastoje da približe stavove i usvoje zajedničku strategiju za brži izlazak iz tekuće globalne ekonomske krize.

Predsednik SAD Barak Obama je na samitu "dvadesetorice" ponovio stav Vašingtona da je podsticanje potrošnje najbolji način podsticanja ekonomskog rasta.

Sve je veći broj zemalja u G20 koje se protive takvoj američkoj strategiji oporavka jer veruju da je, nakon lekcije koja je dobijena izbijanjem dužničke krize u Grčkoj, bolje preduzeti mere za radikalnu budžetsku štednju, povećanjem poreza i drugim merama za obuzdavanje prekomerne potrošnje.

U kanadskom gradu Hantsvilu prethodno je održan samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8, u kojoj su SAD, Kanada, Britanija, Nemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan.

G20 obuhvata, osim navedenih osam zemalja i ostale ekonomski snažne države poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje, Australije, Argentine, Južne Afrike, Indonezije, Saudijske Arabije, Turske i Meksika, a tu je i predstavnik Evropske unije.

Zemlje G20 obuhvataju oko 90 odsto globalne ekonomske aktivnosti i četiri petine svetske trgovine. U tim državama živi dve trećine svetskog stanovništva.

Samit "dvadesetorice" u Torontu, koji se održava pod sloganom "Oporavak i novi početak" , prvi je posle susreta na vrhu u Pitsburgu, u septembru 2009, na kome je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju. Činjenica da je taj skup počeo samo nekoliko sati posle samita G8, ukazuje na sve jaču interakciju ta dva odvojena međunarodna foruma.

Na kraju samita, učesnici bi trebalo da se oglase zajedničkim saopštenjem u kome će naznačiti osnovne pravce u sprovođenju budućih akcija za eliminisanje uzroka najveće privredne krize koja je pogodila svet u proteklih osam decenija.

Nasilje na ulicama Toronta

Učesnici demonstracija protiv ekonomskog samita G20 izazvali su nerede u Torontu paljeljem policijskih vozila i razbijanjem izloga u centru grada. Uhapšeno je više od 500 osoba, saopštila je policija.

Grupu nasilnih demonstranata policija je rasterala suzavcem, kako bi ih sprečila da se približe ogradi oko zgrade u kojoj se održava samit lidera G20. Neki demonstranti su flašama gađali policiju.

"Nikada nismo videli takav nivo obesnog vandalizma, kriminala i destrukcije na našim ulicama", izjavio je šef policije Toronta Bil Bler.

Vandali su molotovljevim koktelima zapalili najmanje tri policijska automobila, a palicama su razbijali izloge i prozore na zgradama u samom centru grada.

Bler je izjavio da je cilj demonstranata bio da odvuku policiju sa punktova obezbeđenja samita, kako bi pokušali da uđu u zgradu i prekinu sastanaka. U sukobima je lekše povređen veliki broj policajaca.

Neredima je prethodilo okupljanje 10.000 članova sindikata, studenata, aktivista za zaštitu prava žena i zaštitu životne sredine u centru Toronta. Sukobi su izbili pred sam kraj tih demonstracija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво