Belorusija platila dug za gas

Posle višednevne gasne krize, Belorusija u potpunosti isplatila Rusiji dug za gas. Belorusija zahteva da Gasprom isplati takse za tranzit gasa za evropske potrošače, za koje ruska strana tvrdi da su više od dogovorenih.

U telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim, šef Gasproma Aleksej Miler rekao je da je beloruska strana u potpunosti isplatila dug za isporuke gasa.

"Doneta je odluka da se isporuke obnove u punom obimu", prenela je portparolka Kremlja Natalija Timakova.

Gasprom je u ponedeljak uveo postepene restrikcije na isporuku gasa Belorusiji, zbog duga za ovu godinu od 192 miliona dolara. U sredu, Belorusija je dobijala svega 40 odsto od potrebne količine.

Belorusija, međutim, zahteva da joj Gasprom isplati ovogodišnji dug za tranzit gasa za evropske potrošače preko njene teritorije. Upozorava da će ga danas potpuno obustaviti.

Predsednik upravnog odbora ruskog koncerna Aleksej Miler na sastanku sa premijerom Vladimirom Putinomda Minsk rekao je da Minsk od ruskog "Gasproma" zahteva da plati takse za tranzit gasa po ceni koja se razlikuje od ugovorene.

Putin je, kako su preneli ruski mediji, rekao da će "Rusija platiti Minsku u skladu sa ugovorenim obavezama", navodeći da "izmene ugovora moraju da budu dogovorene na bilateralnim pregovorima".

Prema računici Minska, "Gasprom" je dužan da za tranzit gasa plati 260 miliona dolara.

Zvanični predstavnik ruskog gasnog koncerna Sergej Kuprijanov izjavio je da je "Gasprom", u skladu sa uslovima ugovora, Minsku transferisao 228 miliona dolara na ime tranzita.

Belorusija za sada nije dobila potvrdu da joj je Gasprom uplatio dug od 260 miliona dolara, izjavio je prvi potpredsednik beloruske vlade Vladimir Semaško.

Kroz Belorusiju u EU ide oko 20 odsto ruskog gasa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара