Novi ruski "penal" Minsku

Rusija za 60 odsto smanjila isporuke gasa Belorusiji, ali poručuje da se to neće odraziti na snabdevanje Evrope. Predsednik Lukašenko preti obustavom tranzita gasa. Belorusija platila gas za maj po traženoj ceni.

Isporuke ruskog gasa u Belorusiju od jutros su smanjene za 60 odsto, dok se tranzit gasa kroz Belorusiju u Evropu realizuje u predviđenim količinama, izjavio je šef ruske gasne kompanije Gasproma Aleksej Miler.

Moskva je od 21. juna počela da smanjuje Belorusiji dnevne količine gasa zbog duga Minska za ovu godinu od 192 miliona dolara.

Isporuke ruskog gasa Belorusiji su u ponedeljak smanjenje za 15 odsto, u utorak za još 15 odsto, a od danas su isporuke gasa na 40 odsto normalnog nivoa.

Miler je rekao je da je "dobra vest" to što se tranzit beloruskog gasa odvija "u punim količinama" i što potrošači u Evropi "nemaju nikakvih problema sa isporukama".

U međuvremenu ruski "Gasprom" je objavio da je beloruska kompanija "Beltransgas" platila gas isporučen u maju.

Na račune holdinga pristiglo je 260,13 miliona dolara, koliko je beloruska kompanija obračunala u skladu sa ugovorom za isporuke iz decembra 2006. godine.

Ovim je beloruska strana priznala da mora da plaća gas po ceni obračunatoj u skladu sa potpisanim ugovorom. U isto vreme "Beltransgas" je u obavezi da hitno izmiri nagomilan dug od početka 2010. godine u visini 192 miliona dolara.

U Moskvi se navodi da Minsk duguje oko 250 miliona dolara za preuzeti gas u proteklom mesecu ukoliko se obračun obavi prema ceni od 150 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, koju je kako tvrde rukovodioci "Gasproma", Belorusija samostalno odredila".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko juče je izjavio da će Belorusija obustaviti tranzit gasa u Evropu i zatražio prebijanje dugova Gasproma za tranzit gasa i Belorusije za iskorišćeni ruski gas.

Šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek rekao je da je Evropska unija spremna da pošalje posmatrače kako bi pratili situaciju sa isporukama ruskog gasa evropskim potrošačima kroz Belorusiju, ali je ukazao da EU nema nameru da se meša u taj gasni spor.  On je rekao da su smanjene isporuke gasa već osetili potrošači u Litvaniji i istočnoj Nemačkoj. 

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko je ukazao da će se u slučaju potrebe dogovoriti izlazak nezavisnih posmatrača u Evropi koji bi utvrdili da li se iz količina namenjenih evropskim potrošačima nedozvoljeno uzima ovaj energent, ali je dodao da takvi koraci za sada nisu potrebni.

Savetnik ministra Šmatka, Irina Jesipova izjavila je danas da ministarstvo nema informaciju da su isporuke gasa za Evropu smanjene na teritoriji Belorusije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво